Na stotine potnikov že dober teden ujetih na križarki, ki ne sme pristati

Svet 02. Jan 202316:23 2 komentarja
viking orion
PROFIMEDIA

Križarki Viking Orion avstralske oblasti že od 26. decembra zavračajo vplutje v njihova pristanišča, saj so na trupu ladje odkrili potencialno škodljive mikroorganizme. Zaradi čiščenja in čakanja na vsa dovoljenja ladja ne more pristati, več sto potnikov pa se ne more izkrcati. V sredo naj bi ladja priplula v Sydney.

Avstralske oblasti že teden dni križarki Viking Orion zavračajo vplutje v njihova pristanišča, saj so na ladijskem trupu odkrili potencialno škodljive mikroorganizme.

Kot so za BBC pojasnilo v avstralskem uradu za pomorstvo, gre za običajne ukrepe, s katerimi želijo preprečiti vdore invazivnih in škodljivih vrst rastlin, alg in drugih škodljivih živalskih in rastlinskih mikroorganizmov v svoje okolje.

Križarka se je morala zasidrati zunaj avstralskih voda, kjer so trup očistili potapljači, še poroča BBC. Ladja je po zavrnitvi v pristanišču v avstralskem mestu Adelaide poskusila pristati še na Novi Zelandiji in Tasmaniji, vendar so jo povsod zavrnili z enako utemeljitvijo.

Ker ladja nikjer ne sme pristati, z nje tudi potniki, ki so si privoščili novoletno križarjenje, ne morejo. Več sto jih je na krovu ladje že od 26. decembra, do zdaj bi morali obiskati in si ogledati že štiri avstralska mesta.

Med potniki je veliko nezadovoljstva, eden od njih je za BBC dejal, da nezadovoljstvo in jeza naraščata. “Večina poskuša med čakanjem čim bolj uživati, vendar smo se veselili prav izletov na kopnem, ki pa jih bomo sedaj zamudili,” je dodal.

Po urniku bi se morala križarka danes na kratko ustaviti v Melbournu, a a le zato, da bo lahko pristaniška policija preverila dokumente potnikov, je eden od njih povedal za BBC. Naslednja postaja je v Sydneyju 4. januarja, a še ni jasno, ali bodo lahko šli v Sydneyju, ki še ni končna postaja, potniki iz ladje.

Ladijsko podjetje pa se je medtem že sprijaznilo z dejstvom, da bo moralo potnikom na ladji, ki sicer sprejme nekaj manj kot tisoč potnikov, izplačati odškodnine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje