Na švicarskem smučišču razburilo obvestilo, da judom ne izposojajo več opreme

Svet 13. Feb 202420:01 8 komentarjev
smučišče Davos
Foto: PROFIMEDIA

Švicarska policija je začela preiskavo, potem ko je izposojevalnica smuči in drugih športnih pripomočkov na smučišču v Davosu izobesila obvestilo, da judom ne bo več izposojala opreme.

Švicarska federacija judovskih skupnosti je napis obsodila kot diskriminatoren in že napovedala tožbo. Po burnih odzivih javnosti so obvestilo sicer umaknili.

Na napisu je izposojevalnica, ki je del hotela in restavracije Pischa na smučišču v Davosu, v hebrejščini zapisala, da zaradi različnih zaskrbljujočih dogodkov, vključno s krajami, “judovskim bratom” ne bo več izposojala športne opreme, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napis umaknili in se opravičili

Policija kantona Graubunden je nato v ponedeljek sporočila, da je sprožila preiskavo na podlagi suma kaznivega dejanja diskriminacije in spodbujanja sovraštva, potem ko je v nedeljo prejela prijavo posameznika. Po burnih odzivih javnosti so napis medtem že umaknili. “Obvestilo je bilo vsekakor napačno ubesedeno in za to se opravičujem,” je v odzivu povedal vodja kompleksa Pischa Ruedi Pfiffner in dodal, da so judovski gostje še vedno dobrodošli.

Skupine za boj proti rasizmu opravičila niso sprejele, saj menijo, da pri napadu na celotno rasno, versko ali etnično skupino zaradi domnevnega slabega vedenja peščice, ne gre le za nerodno formulacijo, poroča britanski BBC.

Župan Davosa Philipp Wilhelm je medtem za švicarske medije povedal, da tovrstna dejanja v Davos ne sodijo. “Vse oblike antisemitizma, rasizma in diskriminacije je treba obsoditi,” je dejal.

Od začetka vojne v Gazi se je sicer število antisemitskih incidentov tako v Evropi kot drugod po svetu občutno povečalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje