ZDA z vetom preprečile resolucijo za takojšnjo prekinitev ognja v Gazi

Svet 20. Feb 202410:31 > 20:40 9 komentarjev
Stavba ameriškega kongresa na Kapitolu
Foto: PROFIMEDIA

Z vetom so ZDA danes preprečile resolucijo za takojšnjo prekinitev ognja v Gazi, ki jo je podprla Slovenija. Združeni narodi svarijo, da zaradi lakote in bolezni Gazi grozi ogromen porast števila smrti otrok. "Lakota in bolezen sta smrtonosna kombinacija," pa je dejal direktor urada WHO za izredne razmere Mike Ryan. Južna Afrika medtem opozarja, da izraelski režim izvaja bolj skrajno obliko apartheida, kot so ga izkusili v Južni Afriki. Svetovna zdravstvena organizacija je ob tem sporočila, da je iz bolnišnice v Han Junisu na jugu Gaze evakuirala 32 pacientov v kritičnem stanju. Bolnišnica po njihovih navedbah namreč ne deluje več.

V Varnostnem svetu Združenih narodov so ZDA vložile veto na alžirski predlog resolucije s pozivom po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. Za resolucijo je glasovalo 13 članic Varnostnega sveta. Po besedah veleposlanika Samuela Žbogarja je imela trdno podporo Slovenije, Velika Britanija pa se je vzdržala.

Veleposlanica ZDA pri Združenih narodih Linda Thomas Greenfield je pred glasovanjem dejala, da v času intenzivnih pogajanj za izpustitev talcev, ki jih je palestinsko islamistično gibanje Hamas zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra lani, ni čas za resolucijo, ki predstavlja oviro tem pogajanjem.

Žbogar je med drugim dejal, da je bil predlog resolucije uravnotežen, Slovenija pa verjame, da lahko hkrati potekajo različna prizadevanja za mir. Poudaril je, da bi moral Varnostni svet ZN spoštovati voljo mednarodne skupnosti, ki se je izrazila v veliki podpori resoluciji Generalne skupščine ZN o Gazi, ter glasne in jasne glasove državljanov po svetu za konec vojne.

“Pobijanje Palestincev se mora ustaviti. Morebitna ofenziva na Rafo bi imela hude humanitarne posledice in bi nas potisnila na pot brez povratka. Moramo ukrepati, preden se zbudimo v nočni mori,” je Žbogar dejal po glasovanju in ponovil, da Slovenija obsoja tako napad Hamasa na Izrael 7. oktobra kot napade, ki se nadaljujejo, poziva k takojšnji izpustitvi vseh talcev ter se zahvaljuje Egiptu, Katarju in ZDA za pogajanja za njihovo izpustitev.

“Varnostni svet ZN je odgovoren za mednarodni mir in varnost. Verjamemo v komplementarnost bilateralnih in regionalnih prizadevanj ter prizadevanj Varnostnega sveta, ki ima nepogrešljivo vlogo pri zaustavitvi sovražnosti, vrnitvi talcev, hitri dostavi humanitarne pomoči in kažipotu za čas po koncu spopadov,” je še dejal Žbogar in poudaril, da je bilo besedilo predloga resolucije uravnoteženo.

Foto: Mike Sega/REUTERS

Alžirski predlog resolucije je zahteval takojšnje premirje, izpustitev vseh talcev in zaščito civilistov, obsodil je vsa teroristična dejanja in se izrekel proti prisilni selitvi Palestincev iz Gaze.

ZDA pripravljajo alternativno resolucijo

Ameriška veleposlanica je dejala, da ZDA že več mesecev delajo na dogovoru o izpustitvi talcev in premirju, da diplomacija zahteva čas, alžirski predlog resolucije pa bi negativno vplival na pogajanja. Zahteva za takojšnje premirje brez izpustitve talcev bi podaljšala spopad, je dejala in obžalovala, da so druge članice Varnostnega sveta zavrnile številne popravke ZDA.

Ob tem je naznanila, da ZDA delajo na alternativni resoluciji, ki bi ustvarila pritisk na Hamas, da izpusti talce in uvede premor v spopadih. “Naš predlog poziva k premirju, ko bo to praktično,” je dejala in dodala, da bi bila njihova resolucija prva, ki bi obsodila Hamas za napad na Izrael in spolno nasilje. Osnutek tudi jasno zavrača možnost sodelovanja Hamasa v prihodnji vladi v Gazi, zavrača prisilne selitve Palestincev in veliko kopensko ofenzivo v Rafi.

Pred glasovanjem je govoril tudi ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija, ki je ostro napadel ZDA kot podpornico Izraela in pomanjkanje ukrepanja s strani Varnostnega sveta označil za sramotno. Izpostavil je, da so ZDA sedaj vložile že četrti veto na predlog resolucije za konec spopadov v Gazi.

Preostale članice Varnostnega sveta ZN so svoj glas za resolucijo utemeljile na podobne način kot Slovenija, britanska veleposlanica Barbara Woodward pa je dejala, da je pot do trajnega konca spopadov premor v spopadih.

Varnostni svet ZN bo sedaj nadaljeval posvetovanja in pogajanja o ameriškem osnutku resolucije, ki bodo predvidoma trajala še nekaj časa. Po navedbah diplomatskih virov se Američanom pri pogajanjih ne mudi. Besedilo njihovega osnutka resolucije sicer jasno izraža frustracije predsednika ZDA Joeja Bidna nad pristopom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, med drugim z zavračanjem izraelske ofenzive na Rafo in prisilnih selitev Palestincev iz Gaze.

Hamas: Veto Izraelu omogoča nadaljevanje pobojev v Gazi

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je vložitev ameriškega veta obsodilo. Hamas je prepričan, da bo veto Izraelu omogočil nadaljevanje pobojev v Gazi. “Ta veto služi izraelski okupaciji, ovira mednarodna prizadevanja za ustavitev agresije in povečuje trpljenje naših ljudi. Ameriško stališče je zelena luč za okupatorja, da izvede še več pobojev,” je sporočil Hamas. Tudi palestinski predstavnik pri ZN Rijad Mansur je uporabo veta označil za popolnoma nepremišljeno in nevarno potezo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je medtem izjavil, da prekinitev ognja ni čarobna rešitev za vse težave v regiji. “Prekinitev ognja danes bi pomenila imuniteto za morilce otrok in posiljevalce,” je opozoril in dodal, da Hamas ne bo niti prebral resolucij VS ZN, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na tisoče otrok v Gazi že ubile rakete, preostale bodo še lakota in bolezni

Zaradi hudega pomanjkanja hrane, vse večje podhranjenosti in hitrega širjenja bolezni bi lahko kmalu ogromno poraslo število smrti otrok v Gazi, so v ponedeljek posvarile agencije Združenih narodov. Po skupni oceni agencij je v Gazi najmanj 90 odstotkov otrok, mlajših od pet let, zbolelo za eno ali več nalezljivimi boleznimi.

V palestinski enklavi, kjer Izrael med trajajočo ofenzivo več kot štiri mesece močno omejuje dobavo humanitarne pomoči, sta varna pitna voda in hrana zelo redki, skoraj vsi mlajši otroci pa se soočajo z nalezljivimi boleznimi, so posvarili Sklad ZN za otroke (Unicef), Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovni program za hrano (WFP).

Grozi “eksplozija” smrti otrok v Gazi

Predstavnik Unicefa Ted Chaiban je posvaril pred “eksplozijo” števila smrtnih primerov otrok v Gazi, ki bi se jih lahko preprečilo. Po skupni oceni agencij je v Gazi najmanj 90 odstotkov otrok, mlajših od pet let, zbolelo za eno ali več nalezljivimi boleznimi. Sedemdeset odstotkov jih je imelo diarejo, kar je 23-krat več v primerjavi z letom 2022.

“Lakota in bolezen sta smrtonosna kombinacija,” je dejal direktor urada WHO za izredne razmere Mike Ryan. Kot je pojasnil, lačni, oslabljeni in globoko travmatizirani otroci pogosteje zbolijo, bolni otroci pa ne morejo dobro absorbirati hranil.

Glede na ocene agencije ZN je skoraj 16 odstotkov otrok, mlajših od dveh let na severu Gaze hudo podhranjenih, na jugu enklave pa ta delež znaša pet odstotkov. Ker so ocene osnovali na podatkih, zbranih januarja, svarijo, da so dandanes verjetno razmere še precej hujše.

Agencije so v sporočilu za javnost pozvale še k varnemu, neoviranemu in trajnemu dostopu do humanitarne pomoči. To med drugim vključuje hranljivo hrano, nujne storitve za podhranjene in dostop do zdravstvene oskrbe. Obenem bi se moralo zdravnike in zdravstvene delavce zaščititi pred napadi.

gaza otroci
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je število ubitih v izraelski ofenzivi na območju enklave preseglo 29.000, večina žrtev je žensk in otrok. Poleg 29.092 mrtvih so v Gazi od 7. oktobra našteli še več kot 69.000 ranjenih.

Med napadom na Izrael 7. oktobra lani so pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas ubili več kot 1.160 ljudi, okoli 250 ljudi pa so jih ugrabili in jih odpeljali v Gazo, kjer je po podatkih Izraela še vedno 130 talcev.

Svetovna zdravstvena organizacija iz bolnišnice evakuirala 32 pacientov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je iz bolnišnice Naser v Han Junisu na jugu Gaze v minulih dneh premestila 32 pacientov v kritičnem stanju v druge bolnišnice v palestinski enklavi. Premestitev je bila nujna, ker po vdoru izraelske vojske bolnišnica ne deluje več.

Za premestitev jih je zaprosilo osebje bolnišnice, ker ta po vdoru izraelske vojske ne deluje več. V bolnišnici ni ne elektrike niti tekoče vode, kopičijo se medicinski odpadki, ki so potencialno gojišče bolezni. WHO je ob evakuaciji bolnikov v nedeljo in ponedeljek v bolnišnico pripeljal tudi zdravila in hrano za tamkajšnje paciente in osebje, saj so odrezani od pomoči. Po podatkih WHO v bolnišnici ostaja okoli 130 pacientov ter 15 zdravnikov in medicinskih sester.

WHO je v sporočilu za javnost izpostavil, da so z evakuacijo omenjenih pacientov, med katerimi sta bila dva otroka, reševali njihova življenja in da je bila akcija zaradi omejenega dostopa in spopadov na območju zelo tvegana. Znova so pozvali k zaščiti pacientov, zdravstvene infrastrukture in civilistov.

Svetovna zdravstvena organizacija
Dado Ruvic/REUTERS

Neimenovani izraelski vojaški predstavniki so medtem po poročanju katarske televizije Al Jazeera za izraelski vojaški radio povedali, da bo vojska v prihodnjih dneh končala kopensko operacijo v Han Junisu in v bolnišnici, v katero so po tednih obstreljevanja mesta specialne enote izraelske vojske vdrle minulo sredo.

Kot razlog je vojska navedla iskanje trupel več talcev, ki jih je Hamas ugrabil v napadu na Izrael 7. oktobra lani. Iščejo tudi pripadnike tega islamističnega palestinskega gibanja. Doslej so aretirali okoli sto ljudi.

Ministrstvo za zdravje v Gazi pa je danes sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah v izraelskih operacijah na območju Gaze ubitih najmanj 103 ljudi, od začetka konflikta skupno že 29.195. Ranjenih je bilo 69.170 ljudi.

Južna Afrika: Izrael proti Palestincem izvaja hujšo obliko apartheida

Pred ICJ se je v ponedeljek začel postopek o pravnih posledicah izraelske okupacije palestinskih ozemelj od leta 1967. V postopku, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra 2022, sodeluje 52 držav, med njimi je tudi Slovenija.

“Kot Južnoafričani čutimo, vidimo, slišimo in občutimo globoko v sebi nečloveško diskriminatorno politiko in prakso izraelskega režima kot še bolj skrajno obliko apartheida, ki je bil institucionaliziran proti temnopoltim ljudem v moji državi,” je na tem najvišjemu sodišču ZN danes povedal južnoafriški veleposlanik na Nizozemskem Vusimuzi Madonsela. Dejal je še, da ima Južna Afrika, kjer je belska manjšina z apartheidom vladala nad večino do leta 1994, posebno obveznost, da opozori na ta zločin, kjer koli se pojavi, in zagotovi, da se apartheid takoj konča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ICJ
Meddržavno sodišče v Haagu med sojenjem Izraelu (Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS)

Slovenija bo svoje stališče pred sodiščem predstavila v petek

Postopek pred ICJ se je začel v ponedeljek, ko je palestinski zunanji minister Rijad al Maliki v svojem nastopu povedal, da pod izraelsko oblastjo njegovo ljudstvo trpi zaradi kolonializma in apartheida. Slovenija bo svoja stališča pred sodiščem predstavila v petek.

Generalna skupščina je ICJ zaprosila za svetovalno mnenje glede posledic delovanja Izraela na človekove pravice na palestinskih ozemljih v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, ter očitane kršitve pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe s strani Izraela od leta 1967 dalje. Svetovalno mnenje sodišča je nezavezujoče, vendar pa bi verjetno povečalo vse večji mednarodni pritisk na Izrael zaradi njegove ofenzive na območju Gaze.

Sodišče bo o primeru odločilo po hitrem postopku predvidoma do konca leta. Izrael se ustnih obravnav ne udeležuje, je pa v pisni obliki posredoval svoj prispevek, v katerem je vprašanja, ki jih je postavilo sodišče, označil za pristranska in tendenciozna, poroča AFP.

Ta postopek ni povezan z odmevno tožbo Južne Afrike pred ICJ, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida v Gazi. ICJ je januarja v tej tožbi sprejelo pravno zavezujoče nujne izredne ukrepe ter Izraelu odredilo, naj prepreči genocid in kaznuje spodbujanje h genocidu, zagotovi dostop humanitarne pomoči prebivalcem Gaze in ohrani dokaze o vojaški operaciji v palestinski enklavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje