So bili za padec Prigožinovega letala krivi alkohol, kokain in granata?

Svet 05. Okt 202321:51 4 komentarji
wagner
PROFIMEDIA

"Vodja preiskovalnega odbora me je obvestil pred nekaj dnevi. Delce ročne granate so našli na truplih žrtev letalske katastrofe. Ni bilo zunanjega udarca na letalo," je na mednarodnem debatnem forumu Valdai v Sočiju dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem ni podal podrobnosti, kako bi lahko granata odjeknila, je pa dejal, da bi morali preiskovalci izvesti test na prisotnost alkohola ali drog v krvi umrlih

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na mednarodnem debatnem forumu Valdai v Sočiju dejal, da so na truplih ljudi, ki so umrli v strmoglavljenju letala skupaj z vodjo najemniške vojske Wagner Jevgenijem Prigožinom, odkrili delce eksploziva.

“Vodja preiskovalnega odbora me je obvestil pred nekaj dnevi. Delce ročne granate so našli na truplih žrtev letalske katastrofe. Ni bilo zunanjega udarca na letalo,” je povedal Putin.

Ob tem ni podal podrobnosti, kako bi lahko granata odjeknila, je pa dejal, da bi morali preiskovalci izvesti test na prisotnost alkohola ali drog v krvi umrlih, češ da so v preteklosti v pisarnah Wagnerja že odkrili ogromne količine kokaina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letalo je strmoglavilo 23. avgusta po vzletu z letališča v Moskvi, bilo je na poti v Sankt Peterburg. Umrlo je vseh deset ljudi na krovu, med njimi tudi Prigožin, ki je junija sprožil upor proti Moskvi in ga še isti dan končal.

Nekateri ruski blogerji sicer dvomijo v Putinove trditve. “Torej na kratko: najbolje usposobljena vojaška enota v zgodovini moderne Rusije je bila vodena s strani alkoholikov in zasvojencev, ki, čeprav so bili vojaški profesionalci, niso znali rokovati z ročnimi granatami?,” se je glasil eden izmed komentarjev na omrežju Telegram.

Putin: v zadnjih mesecih več kot 90.000 žrtev na ukrajinski strani

Putin je komentiral tudi razmere v Ukrajini, pri čemer je ocenil, da je ukrajinska protiofenziva v zadnjih štirih mesecih zahtevala že več kot 90.000 žrtev na strani ukrajinske vojske, pri čemer gre tako za mrtve kot ranjene. Ukrajina je po njegovih navedbah izgubila še 557 tankov in 1900 oklepnikov, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Ocenil je tudi, da bodo zahodne države nadaljevale vojaško podporo Ukrajini, a da bo to vodilo le v slabšanje gospodarskih razmer. Brez zahodnih milijard in orožja Ukrajina ni sposobna preživeti, je dodal. “Predstavljajte si, da bi se jutri nehala pomoč, potem preživi le še en teden,” je prepričan.

Po njegovem mnenju pa rusko gospodarstvo dobro kljubuje mednarodnim pritiskom predvsem zaradi lastnih obrambnih izdatkov.

Rusija testirala jedrsko vodeno raketo burevestnik

Ruski predsednik je danes še razkril, da je Rusija uspešno testirala jedrsko vodeno raketo burevestnik, obenem pa so uspešno končali delo na medcelinski raketi, ki bi lahko imela jedrsko konico, sarmat. Ameriški časnik New York Times je sicer že poročal, da je iz satelitskih slik razvidno, da se Rusija pripravlja na testiranje rakete burevestnik na Arktiki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin, ki je na forumu odgovarjal na vprašanja strokovnjakov, je v svojem govoru večkrat okrivil Zahod in Ukrajino za vojno. Znova je poudaril, da gre pri vojni za prenovo svetovnega reda, pri katerem ne bo dovoljen diktat Zahoda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje