Strah gasilcev se je uresničil, požar se je razširil na slovensko stran

Svet 20. Jul 202209:46 > 15:55 3 komentarji
Požar Kras
Matjaž Marušič / gasilska enota Nova Gorica

Na goriškem Krasu se je oglasila sirena za splošno nevarnost, na italijanski strani v Jamljah pa je ogenj že zajel hiše. Požar se je razširil na Kremenjak, zato na območjih Sela na Krasu, Korita, Hudi Log, Brestovica pri Komnu in Klariči poteka evakuacija vasi, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Doslej se je pri gašenju požarov poškodovalo pet gasilcev.

“Vse Jameljce, ki še niso zapustili domov, pozivam, naj takoj zapustijo svoje hiše in se zatečejo na Gradino; tukaj je kot v peklu,” je po poročanju Primorskega dnevnika povedal župan Fabio Vizintin. Ogenj na italijanski strani v Jamljah je namreč že zajel hiše.

Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da se je požar razširil na območje Kremenjaka, aktivirali pa so gasilske enote GZS Vipava, Ajdovščina, Gorica in Šempeter – Gorica. Na območjih Sela na Krasu, Korita, Hudi Log, Brestovica pri Komnu in Klariči poteka evakuacija vasi. Kot so sporočili iz CZ severna Primorska, je zgorel velik bazen, iz katerega so helikopterji zajemali vodo. “Stanje na terenu je nadvse resno. Aktivirane so vse sile za zaščito in reševanje na celotnem območju,” so dodali v štabu CZ. Skupno je na območju 550 gasilcev, zaradi manjših opeklin in respiratornih težav pa je doslej zdravniško pomoč poiskalo pet gasilcev.

Slovenska policija je sporočila, da bo danes prvič v zgodovini za pomoč gasilcem pri gašenju požara uporabljen vodni top. Z njim bodo gasilce oskrbovali z vodo. “Tokrat bo vodni top uporabljen za pomoč ljudem,” so ob tem zapisali na policiji. Pri gašenju na italijanski strani pomagajo tudi slovenski gasilci, ki so člani Kraške gasilske zveze. V Jamljah so domačini našteli vsaj dvajset vozil slovenskih gasilcev, požar pa gasi tudi osem helikopterjev in en kanader.

“Gasilci iz vse Slovenije poskušajo vse, da bi obvarovali hiše v omenjenih vaseh in predvsem ljudi,” so še sporočili iz civilne zaščite severna Primorska. Dodali so, da na teren vseskozi prihajajo okrepitve, je pa cesta od Mirna do Lokvice zaprta za promet, saj je zagorelo na obeh straneh ceste. Na cesti od Ljubljane proti Italiji do 15. ure pričakujejo večje število gasilskih vozil na nujni vožnji, opozarjajo na Prometnoinformacijskem centru in voznike naprošajo, naj jim omogočijo čim lažji prehod.

Zaščitne maske za prebivalce Tržiča

Lokalne oblasti v Tržiču (Monfalconeju) so ob tem danes zjutraj prebivalce opozorile, naj se ne gibljejo na prostem, saj je zrak zaradi dima močno onesnažen. “Če lahko, ne zapuščajte hiše. Raje ne hodite ven, po potrebi nosite masko. Ne ukvarjajte se s športnimi dejavnostmi. Okna naj bodo zaprta,” je na Facebooku zapisala županja Tržiča Anna Maria Cisint. Po poročanju Anse je nočno brezvetrje povzročilo izjemno visoke vrednosti delcev PM10 v zraku.

Požar Kras Požar Kras
Matjaž Marušič / gasilska enota Nova Gorica
Požar Kras Požar Kras
Matjaž Marušič / gasilska enota Nova Gorica
Borut Živulović/REUTERS
Požar Kras Požar Kras
Matjaž Marušič / gasilska enota Nova Gorica
Borut Živulović/REUTERS
Borut Živulović/REUTERS

Zaradi požarov na tržaškem in goriškem Krasu so ponekod zaprte avtoceste ter več regionalnih in lokalnih cest. Avtocesta je zaprta med Moščenicami in Vilešem, promet preusmerjajo že na avtocestnem priključku proti Sesljanu, z avtoceste proti Trstu pa proti Tržiču.

Cesta na Dol je zaprta, iz Gorice je promet preusmerjen proti Vilešu. Tu so sicer že v jutranjih urah nastajale vrste tovornih vozil. Tudi na odprtih cestah med Sesljanom in Tržičem so že nastali prvi zastoji, poroča Primorski dnevnik. Še vedno je prekinjen tudi železniški promet.

NIJZ je podal splošna priporočila za ravnanje ob požaru. Najpomembneje je, da se ne zadržujete v bližini požara. Če ste na zadimljenem območju oziroma v prostoru, kjer je mogoče zaznati vonj po dimu, se z njega čim prej umaknite. Dokler ste na takšnem območju, za zmanjšanje izpostavljenosti zaščitite dihala (npr. z obrazno masko, ki dobro tesni), kožo pa z oblačili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje