Na Unescov seznam uvrstili več evropskih kopaliških krajev

Svet 24. Jul 202119:51 0 komentarjev
Unesco
Philippe Wojazer/REUTERS

Od začetka 18. stoletja je bila v Evropi v polnem razcvetu kopalna tradicija, ki sega v antiko. Na Unescov seznam svetovne dediščine so tako danes uvrstili več krajev, med njimi francoski Vichy, nemški Bad Ems, Baden-Baden in Bad Kissingen, italijanski Montecatini Terme in avstrijski Baden.

Unesco je na 44. zasedanju odbora za svetovno dediščino v mestu Fuzhou na Kitajskem danes na svoj seznam svetovne dediščine uvrstil 11 evropskih kopaliških krajev. Gre za toplice v Avstriji, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Belgiji, Italiji in na Češkem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Unescovem seznamu so po novem belgijski Spa, “češki zdraviliški trikotnik” Karlovy Vary, Františkovy Lazne in Marianske Lazne, francoski Vichy, nemški Bad Ems, Baden-Baden in Bad Kissingen, italijanski Montecatini Terme, britanski Bath in avstrijski Baden.

Kopalna tradicija

“Projekt Veliki zdraviliški kraji Evrope je odličen primer mednarodnega sodelovanja,” je ob tem dejala avstrijska državna sekretarka za kulturo Andrea Mayer. Izrazila je upanje, da se bo to vodilo k trajni in celoviti zaščiti in večjemu sodelovanju na področju ohranjanja spomenikov.

“Danes je zgodovinski dan za Italijo. Montecatini Terme so vpisane na seznam dediščine Unesca,” pa je dejala italijanska podsekretarka za kulturo Lucia Borgonzoni, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Od začetka 18. stoletja je bila v Evropi v polnem razcvetu kopalna tradicija, ki sega v antiko in vključuje ne le sama kopališča in zdravilišča, temveč tudi velike dele infrastrukture, kot so hoteli, promenade, gledališča, parki in obsežna stanovanjska območja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!