Na volitvah v Čadu slavil vodja vojaške hunte

Svet 10. Maj 202411:27 0 komentarjev
Volitve v Čadu
Foto: PROFIMEDIA

V Čadu je zmago na volitvah slavil vodja vojaške hunte, general Mahamat Idriss Deby. Prejel je 61 odstotkov glasov, dosedanji predsednik vlade Succes Masra pa se je z nekaj več kot 18 odstotki uvrstil na drugo mesto.

Vodja vojaške hunte v Čadu, general Mahamat Idriss Deby je zmagovalec predsedniških volitev, kažejo preliminarni podatki volivne komisije v tej srednjeafriški državi. Na glasovanju, ki je v Čadu potekalo v ponedeljek po treh letih vladavine vojaške hunte, je Deby prejel 61 odstotkov glasov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na drugo mesto se je z nekaj več kot 18 odstotki glasov uvrstil trenutni predsednik vlade Succes Masra, tretji pa je bil z nekaj manj kot 17 odstotki nekdanji premier Albert Pahimi Padacke. Udeležba na volitvah naj bi znašala nekaj več kot 75 odstotkov.

Preliminarne rezultate mora volivna komisija v 48 urah predložiti ustavnemu svetu, ki bo nato objavil končne izide.

Volitve v Čadu
Praznovanje zmage na volitvah (Foto: PROFIMEDIA)

Mednarodne skupine za človekove pravice so sicer pred volitvami opozorile, da te ne bodo svobodne ali poštene, saj je bil Debyjev glavni tekmec, njegov bratranec Yaya Dillo Djerou, februarja ubit, drugim potencialnim konkurentom pa je bilo prepovedano kandidirati.

V eni najrevnejših držav na svetu, ki velja za ključno v boju proti islamističnim skupinam v puščavski regiji Sahel, je družina Deby na oblasti že desetletja.

Leta 2021 je bil 40-letni Deby imenovan za vodjo prehodne vlade, potem ko je bil njegov oče in dolgoletni predsednik države Idriss Deby po 30 letih na oblasti ubit v spopadu z uporniki. Njegov sin je sprva obljubil 18-mesečni prehod v demokracijo, a ga je kasneje podaljšal za dve leti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!