Na vrhuncu potovalne sezone strojevodje na Otoku napovedali stavko

Svet 17. Jul 202318:08 0 komentarjev
Britanski strojevodje, Aslef
PROFIMEDIA

Britanski strojevodje so v prizadevanjih za zvišanje plač napovedali nove stavkovne aktivnosti, ki bi lahko povzročile motnje v železniškem prometu na vrhuncu poletne potovalne sezone. To bo četrta tovrstna stavka od maja.

Člani sindikata Aslef pri 15 operaterjih med 31. julijem in 5. avgustom ne bodo opravljali nadur. Aslef opozarja, da železniška podjetja niso zaposlila dovolj strojevodij in so tako odvisna od tega, da strojevodje delajo tudi na predvidene proste dni, ko je njihovo delo prostovoljno.

Stavka bo vplivala na podjetja Avanti West Coast, Chiltern Railways, Cross Country, East Midlands Railway, Greater Anglia, Great Western Railway, GTR Great Northern Thameslink, Island Line, LNER, Northern Trains, Southeastern, Southern/Gatwick Express, South Western Railway main line, TransPennine Express in West Midlands Trains.

V sindikatu pravijo, da ne želijo ljudem povzročati nevšečnosti, da pa je krivda na železniških podjetjih in vladi, ki stoji za njimi in se ne želi usesti za pogajalsko mizo ter ne želi pripraviti poštene ponudbe za zvišanje plač strojevodij, ki so brez povišice od leta 2019, cene pa so se od takrat zvišale za 12 odstotkov. V družbi Rail Delivery Group poudarjajo, da vodstvo Aslefa še naprej ruši potovalne načrte potnikov ter da je zavrnilo “pošteno” ponudbo, po kateri bi se povprečna osnovna plača strojevodje za štiridnevni delovnik brez nadur do konca leta zvišala s 60.000 na skoraj 65.000 funtov (na 75.700 evrov).

Dodajajo, da se bodo železniška podjetja potrudila zmanjšati učinek neopravljanja nadurnega dela v času stavke na odpovedi potovanj in točnost voženj. Potnikom svetujejo, naj vnaprej načrtujejo svoja potovanja in pred odhodom na pot preverijo, kakšno je stanje, sindikat pa pozivajo, naj upošteva, s kakšnimi finančnimi izzivi se sooča panoga, in sodeluje v prizadevanjih za zagotavljanje bolj zanesljivih železniških storitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!