Nacistični pozdravi privržencev Bolsonara pod drobnogledom policije

Svet 04. Nov 202209:10 2 komentarja
Zajem zaslona/Twitter

Brazilske oblasti preiskujejo ozadje videoposnetka, ki je nastal na protestu v podporo nekdanjemu predsedniku Jairu Bolsonaru. Njegovi podporniki na videoposnetku, ki je zaokrožil po družabnih omrežjih, pozirajo z dvignjenimi desnicami v znak nacističnega pozdrava.

Protesti v Braziliji v podporo poraženemu nekdanjemu predsedniku Jairu Bolsonaru ne pojenjajo. Tamkajšnje oblasti zdaj preiskujejo ozadje videoposnetka, ki je nastal v četrtek na shodu v jugozahodnem mestu Sao Miguel de Oeste, ki je del zvezne države Santa Catarina. Več protestnikov na posnetku, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, med petjem državne himne pozira z dvignjenimi desnicami v znak nacističnega pozdrava.

Kdo je objavil posnetek, ni jasno. CNN pa njegove pristnosti ni mogel preveriti.

Spodbujanje nacizma je v Braziliji kaznivo dejanje, zato tožilstvo zvezne države Santa Catarina skuša identificirati ljudi, “ki so na zborovanjih, ki naj bi bila demokratična in miroljubna, izvedli nacistične pozdrave”, piše v izjavi tožilstva, ki jo povzema ameriški medij. “Ko bodo identificirani, bo pripravljeno poročilo, informacije pa bodo posredovane državnemu tožilstvu, vpleteni bodo odgovarjali,” je obenem napovedala tožilka Marcela de Jesus.

CNN se je za komentar obrnila na Bolsonarov urad, a odgovora ni prejel.

Dogodek sta tudi obsodili tamkajšnja judovska organizacija in izraelska konfederacija. “Posnetek je odvraten. Brazilska družba ne sme tolerirati takšnih gest. Takšna gesta med nošenjem brazilske zastave je tudi žalitev naših oboroženih sil, ki so se med drugo svetovno vojno pogumno borile proti nacističnim silam v Evropi,” piše v odzivu.

Šlo je za enega večjih protestov v podporo nekdanjemu skrajno desnemu voditelju Bolsonaru, slednjega je na nedeljskih volitvah porazil kandidat leve Delavske stranke (PT) Luiz Inacio Lula da Silva. Več o volitvah lahko preberete v članku Tesen izid volitev v Braziliji: Bolsonaro se poslavlja, vrača se Lula da Silva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje