Nad Avstralijo strmoglavil ameriški hibridni zrakoplov

Svet 27. Avg 202312:44 1 komentar
ameriški hibridni zrakoplov osprey
Ameriški hibridni zrakoplov osprey (Foto; am Sta Rosa/REUTERS

Med vojaškimi vajami je nad avstralskim otokom strmoglavil ameriški hibridni zrakoplov osprey. V nesreči so umrli trije marinci, še pet pa jih je v kritičnem stanju. Ameriška vojska je že sprožila preiskavo nesreče.

V Avstraliji je med vojaškimi vajami danes strmoglavil ameriški hibridni zrakoplov osprey, pri čemer so umrli najmanj trije ameriški marinci, so potrdili pri ameriški vojski. Na krovu je bilo skupno 23 ameriških marincev. Najmanj pet jih je v kritičnem stanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nesreča se je zgodila na oddaljenem otoku Melville, severno od Avstralije. Pet marincev so rešili s prizorišča nesreče in jih prepeljali v bolnišnico v mestu Darwin na celini, je sporočila policija zvezne države Severni teritorij. Pri avstralskem obrambnem ministrstvu so potrdili, da je ameriški zrakoplov strmoglavil med vertikalnim vzletavanjem in da so bili na njem pripadniki ameriške vojske. Avstralski vojaki niso bili vpleteni v nesrečo, so dodali.

Predstavnik ameriške vojske je medtem dejal, da so že uvedli preiskavo nesreče.

Avstralski premier Anthony Albanese je dejal, da gre za tragični incident in poudaril, da oblasti še vedno skušajo ugotoviti, kaj se je zgodilo. “Želimo si, da bodo vse informacije, ki jih podamo, točne,” je dodal.

Zrakoplov je bil del vojaških vaj Predators Run, pri katerih poleg ZDA in Avstralije sodelujejo med drugim še vojaki iz Indonezije in Filipinov. V avstralskem Darwinu je sicer nameščenih okoli 150 ameriških marincev, ki pogosto sodelujejo pri vajah z avstralskimi in filipinskimi vojaki.

Osprey so hibridni zrakoplovi, saj lahko vzletavajo kot helikopterji vertikalno ali pa kot propelerska letala, veljajo tudi za hitrejše od helikopterjev. So pa v preteklosti zaradi več nesreč mnogi že večkrat podvomili o njihovi varnosti. Med drugim je leta 2000 v nesreči ospreya med vajo v ameriški zvezni državi Arizona umrlo 19 marincev, poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje