Nad Italijo nenavaden obroč rdeče svetlobe

Svet 06. Apr 202312:24 2 komentarja
Obroč rdeče svetlobe nad Italijo
Valter Binotto

Na nočnem nebu nad Italijo so pred dnevi opazili ogromen rdeč obroč svetlobe, ki je v nekaj milisekundah izginil, v objektiv pa ga je uspelo ujeti italijanskemu fotografu.

Fotografu Valterju Binottu je uspelo ovekovečiti ujeti izjemen pojav – nad mestom Possagno na severu Italije se je na nebu za nekaj milisekund pojavil ogromni rdeči obroč svetlobe. Najverjetneje ga je povzročil elektromagnetni impulz močne nevihte.

Čeprav se je zaradi perspektive zdelo, kot da je obroč s premerom 360 kilometrov res neposredno nad mestom, se je pravzaprav pojavil nad osrednjo Italijo in delom Jadranskega morja, piše portal livescience.com.

Po podatkih spletne strani Spaceweather.com je ta blisk obroča znan kot “emisija svetlobe in zelo nizkofrekvenčnih motenj zaradi virov elektromagnetnih impulzov” – kratica za to je ELVE. ELVE so redka vrsta stratosferskih ali mezosferskih motenj, ki so posledica intenzivne nevihtne elektrifikacije. Rdeči obroči nastanejo, ko elektromagnetni impulzi, ki jih oddajajo strele, zadenejo Zemljino ionosfero. To je ionizirani sloj v atmosferi, ki se razteza med 80 in 644 kilometri nad tlemi.

Obroč rdeče svetlobe nad Italijo
Valter Binotto

Ker ELVE izgine v nekaj trenutkih, je običajno ta pojav viden le satelitom, ki krožijo okoli Zemlje. Binottova nova fotografija je po navedbah portala Spaceweather “najboljši primer, posnet s tal”. Fotograf je od leta 2019 ovekovečil že na stotine tovrstnih primerov, a ta je bil “zagotovo največji doslej”, je dejal za portal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje