Ruska vojska spet napreduje. Zelenski za čimprejšnjo uporabo ruskega premoženja

Svet 21. Mar 202408:58 > 20:15 9 komentarjev
Ruska vojska v bližini Avdijivke
Ruska vojska v bližini Avdijivke (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija trdi, da so njene sile zavzele vas Tonenke v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Obrambno ministrstvo podrobnosti v najavi ni razkrilo, prav tako najave še niso komentirali v Kijevu. Ukrajinska prestolnica je bila sicer zjutraj tarča obsežnega zračnega napada, v katerem je bilo ranjenih najmanj trinajst ljudi, je navedel župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem na vrhu EU v Bruslju pozval k napredku glede "pravične" uporabe zamrznjenega ruskega premoženja, pri čemer se je zavzel za to, da bi ruska sredstva uporabili še letos.

Ruske sile so zavzele vas Tonenke v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Podrobnosti o zavzetju vasi, ki leži okoli deset kilometrov zahodno od Avdijivke, ob tem ni podalo. V Kijevu se na navedbe še niso odzvali.

Britansko obrambno ministrstvo je medtem na omrežju X objavilo oceno, da se je napredovanje ruskih sil na vzhodu Ukrajine v zadnjih tednih upočasnilo. Razlog za to so pripisali izgubam, ki jih je ruska vojska utrpela v bitki za Avdijivko, ki jo je ponovno zavzela konec februarja. Po navedbah ministrstva razmere na fronti kljub temu ostajajo nestabilne, ukrajinska vojska pa se pri ohranjanju svojih položajev sooča s pomanjkanjem osebja in streliva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zjutraj so se sicer sirene za zračni napad znova oglasile tudi v ukrajinski prestolnici. V obsežnem ruskem raketnem napadu na Kijev je bilo ranjenih najmanj 13 ljudi, še štirje pa so poškodbe utrpeli v okoliških regijah. Štirje poškodovani, med njimi tudi 11-letno dekle, so potrebovali bolnišnično oskrbo.

Raketni napadi na Kijev Raketni napadi na Kijev
Foto: PROFIMEDIA
Raketni napadi na Kijev Raketni napadi na Kijev
Foto: PROFIMEDIA
Raketni napadi na Kijev Raketni napadi na Kijev
Foto: PROFIMEDIA
Raketni napadi na Kijev Raketni napadi na Kijev
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinsko vojno letalstvo je navedlo, da je nad državo sestrelilo vseh 31 ruskih raket, pri čemer je glavnina teh letela v smeri prestolnice. Škodo in poškodbe ljudi so povzročale razbitine raket, ki so padale na vse strani. Kot pa je zapisal kijevski župan Vitalij Kličko, so ostanki prestreženih raket padli na več mestnih četrti in zanetili več požarov.

Zadnji večji raketni napad na Kijev so ruske sile izvedle konec januarja. Od začetka februarja do danes pa ukrajinska prestolnica niti enkrat ni bila tarča napada.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po napadu ponovil poziv mednarodni skupnosti, naj Ukrajini priskoči na pomoč z naprednimi sistemi zračne obrambe. “Tak teror se nadaljuje dan in noč,” je Zelenski zapisal na Telegramu, obenem pa izrazil prepričanje, da je te napade moč ustaviti s politično voljo partneric Ukrajine. Kot trdi, ruske rakete namreč niso sposobne obiti sistemov zračne obrambe, kot je denimo ameriški patriot.

Evropsko vprašanje: kako v prihodnje podpirati Ukrajino

Podpora Ukrajine bo na prihajajočem zasedanju zaposlovala tudi voditelji držav EU. Evropska komisija je namreč v sredo predlagala, da se približno 90 odstotkov prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja nameni za sofinanciranje dobav orožja Ukrajini v okviru evropskega mirovnega instrumenta (EPF), deset odstotkov pa bi v okviru proračuna EU namenili za podporo ukrajinski obrambni industriji in povojni obnovi države. Za zdaj ostaja odprto, ali bodo predlog, ki odpira številna vprašanja, podprle vse države članice.

K uporabi vsega zamrznjenega ruskega premoženja za obnovo Ukrajine in orožje je voditelje pozval tudi predsednik Zelenski. Kot je dejal, je ključno, da EU zagotovi Kijevu več streliva. Zavzel se je tudi za večjo sprostitev trgovine z EU in pozval k začetku pristopnih pogajanj z EU, kar naj bi spodbudilo Ukrajince v boju proti Rusiji.

Danes so se sicer srečali tudi zunanji ministri višegrajske skupine, ki so bili enotni glede potrebe po okrepitvi pomoči Ukrajini. Razhajali pa so se glede dobave orožja, pri čemer je Poljska napovedala, da se bo pridružila češki pobudi za nabavo 800.000 artilerijskih izstrelkov za Ukrajino iz držav zunaj EU. Madžarska in Slovaška sta medtem vnovič zavrnili dobavo orožja Ukrajini.

volodimir zelenski
Foto: REUTERS

Zelenski pozval k uporabi vsega zamrznjenega ruskega premoženja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes voditelje držav EU pozval k uporabi vsega zamrznjenega ruskega premoženja za obnovo Ukrajine in orožje v boju proti ruski agresiji. V svojem video nagovoru na vrhu EU v Bruslju je pozval k napredku glede “pravične” uporabe zamrznjenega ruskega premoženja, pri čemer se je zavzel za to, da bi ruska sredstva uporabili še letos.

Kot je dejal, bi bilo treba za obnovo Ukrajine in delno tudi za nakup orožja v boju proti ruski agresiji uporabiti vse rusko premoženje, tako dobičke kot tudi samo premoženje. Zelenski je tudi pozdravil prizadevanja EU pri dobavi orožja Ukrajini, a hkrati voditelje opozoril, da Evropa lahko zagotovi več. Kot je dejal, je ključno, da EU zagotovi več streliva ukrajinskim silam, da bi dosegli poraz Rusije. Zavzel se je tudi za večjo sprostitev trgovine z EU. Pri tem je označil kot “nepravično”, da EU še naprej brez omejitev uvaža žito iz Rusije in Belorusije, hkrati pa se je odločila omejiti uvoz nekaterih kmetijskih proizvodov iz Ukrajine.

Svet EU in Evropski parlament sta v sredo dosegla začasni dogovor o podaljšanju odprave carin na uvoz blaga iz Ukrajine za eno leto do začetka junija 2025. Hkrati pa so razširili seznam izdelkov in pridelkov, za katere veljajo t.i. varnostni mehanizmi.

Ključen začetek “pravih pogajanj” o člantvu Ukrajine v EU

Zelenski je v nagovoru voditeljem, ki bodo danes med drugim govorili o napredku Ukrajine na njeni poti v EU, dejal, da je začetek “pravih pogajanj” o članstvu Ukrajine ključno za spodbudo ljudem v boju proti ruski agresiji. “Ukrajinci morajo videti, da se EU približuje,” je dejal, kot so sporočili iz krogov blizu vrha EU. Ukrajina izpolnjuje svoje obveznosti glede reform. Potrditev pogajalskega okvira bi podprla Ukrajince in poslala “pravi signal” vsej Evropi po junijskih evropskih volitvah.

Evropska komisija je prejšnji teden predstavila osnutek pogajalskega okvirja, ki bo služil kot vsebinska podlaga za pogovore o pridružitvi te države kandidatke EU. O tem bodo danes govorili tudi voditelji sedemindvajseterice, vendar konkretnih odločitev ni pričakovati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje