Nad polži obupujejo tudi na Hrvaškem, lotili so se jih na prav poseben način

Magazin 18. Maj 202405:31 2 komentarja
Race tekačice
Foto: PROFIMEDIA

Če imate vrt ali pa vsaj kakšno gredico, gotovo zdaj že obupujete nad številom polžev, ki se mastijo z vašimi rastlinami. Nad obgrizeno zelenjavo obupujejo tudi v hrvaškem Medžimurju, kjer so vsakodnevnega pobiranja teh malih mehkužcev naveličali in začeli kupovati indijske race tekačice. Povpraševanje je tolikšno, da je treba račje mladiče celo vnaprej rezervirati.

Tako kot pri nas se zaradi dežja tudi naši južni sosedje spopadajo s pravo invazijo polžev. V Medžimurju tako ni mogoče najti vrta, ki ga ne bi napadli ti mali mehkužci, poroča HRT. Proti njim se lahko borimo na različne načine; z jajčnimi lupinami, z ustvarjanjem “skrivališč” ali kavno usedlino denimo, a medžimurska biovrtnarka Silvija Kolar Fodor se je odločila za prav poseben način.

Že osem let ji vsak dan zelenjavo pred polži branijo indijske race tekačice. “Iskreno si nikoli nisem predstavljala, da bom imela v svojem vrtu perjad. Ampak, tako kot večini Hrvatov so se mi na vrtu zaredili španski lazarji. Bilo jih je toliko, da smo jih pobirali vsak večer, nekega trenutka pa sem si rekla: ‘Tako ne gre več, to nima smisla’.”

Zato je kupila indijske race tekačice. Polži jim predstavljajo glavno hrano, medtem pa se zelenjave ne dotikajo, poroča HRT.

“Prodaja je dobra”

Tudi številni drugi prebivalci Medžimurja so obupali nad vsakodnevnim pobiranjem teh živali, povpraševanje po racah pa je naraslo do te mere, da je treba račje mladiče vnaprej rezervirati. “Mladič stane pet evrov. Prodaja je dobra, saj tržišču vlada pomanjkanje. Race polže obožujejo,” je dejal Danijel Friščić, ki race vzreja in prodaja.

Ta ekološki način zaščite pred mehkužci pa je postal tako priljubljen, da je ekipa hrvaških novinarjev na sejmu, kjer so bile race na prodaj, ujela celo Slovenko. “Moramo se malo pozanimati, potem pa se bomo odločili za nakup,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje