Nagrada Saharov v roke Ukrajincem: “Nihče ni bolj zaslužen”

Svet 19. Okt 202217:03 3 komentarji
Twitter (Roberta Metsola)

Nagrado Saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament, letos prejme ukrajinsko ljudstvo, ki ga predstavljajo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, izvoljeni predstavniki in civilna družba, je danes na zasedanju parlamenta v Strasbourgu sporočila predsednica te evropske institucije Roberta Metsola.

“Ta nagrada je za Ukrajince na bojiščih. Za tiste, ki so bili prisiljeni zbežati z domov. Za tiste, ki so izgubili sorodnike in prijatelje. za vse, ki so se uprli in se borijo za tisto, v kar verjamejo. Vem, da se pogumno ukrajinsko ljudstvo ne bo predalo, in tudi mi se ne bomo,” je poudarila Roberta Metsola.

“Zavzemajo se za tisto, v kar verjamejo. Borijo se za naše vrednote. Ščitijo demokracijo, svobodo in pravno državo. Tvegajo svoja življenja za nas. Danes so ponosni zmagovalci. Nihče ni bolj zaslužen. Čestitke pogumnemu ljudstvu Ukrajine,” je zapisala na Twitterju.

Evropski parlament poudarja, da ukrajinsko ljudstvo plačuje visoko ceno v ruski invaziji na njihovo državo. Ne borijo se le za to, da bi zaščitili svoje domove, suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost, ampak na bojiščih tudi branijo svobodo, demokracijo, vladavino prava in evropske vrednote pred okrutnim režimom, ki skuša spodkopati demokracijo ter oslabiti in razdeliti Evropsko unijo, še piše v sporočilu za javnost Evropskega parlamenta.

Zelenski se je na Twitterju zahvalil Evropskemu parlamentu za to nagrado in zapisal, da Ukrajinci vsak dan na bojiščih dokazujejo svojo zavezanost vrednotam svobode in demokracije. Kot je poudaril, je na tej poti zelo pomembna podpora držav članic EU.

Nagrado bodo podelili na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu 14. decembra.

Finalista za nagrado Saharov sta bila letos še ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange in kolumbijska komisija za resnico in spravo.

Evropski parlament nagrado Saharov podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Prejmejo priznanje in 50.000 evrov. Lani je nagrado prejel ruski opozicijski politik Aleksej Navalni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje