Najbolj znana pobegla zapornica na Balkanu: Uporabljala sem tudi slovensko ime

N1 video 07. Okt 202319:09 0 komentarjev

Nekdanja košarkarica in vodja grškega dela kriminalne združbe Pink Panter Olivera Ćirković je v intervjuju za N1 razkrila kar nekaj povezav s Slovenijo. Čeprav slovenskih sodelavcev v njeni združbi ni bilo, pa so za svoje kriminalne aktivnosti zelo pogosto uporabljali ponarejene slovenske dokumente. Zakaj?

Čeprav o nekaterih kriminalnih dejanjih ne namerava nikoli spregovoriti javno – ker je pač niso ujeli, pravi – pa nekdanja zapornica Olivera Ćirković o določenih aktivnostih grškega dela roparske združbe Pink Panter govori zelo podrobno.

Od tega, kako so se premikali po mestu – delovali so zlasti v Atenah – kako so najemali stanovanja, načrtovali in izvedli posamezna kazniva dejanja, do tega, kako je julija 2012 s pomagači organizirala svoj pobeg iz največjega grškega zapora Korydallos.

Pink Panterji, ki imajo sicer več vej, ki delujejo v številnih državah po Evropi in svetu, naj bi v Grčiji pod njenim vodstvom izvedli na stotine velikih tatvin in oboroženih ropov zlatarn in draguljarn. Najpogosteje so se z avtomobili zaleteli v objekt in v minuti ali dveh pokradli vse, kar je bilo vrednega. Ujeli so jo trikrat, v grških zaporih pa je skupno preživela skoraj osem let.

V pogovoru za N1 je med drugim spregovorila tudi o vpletenosti Slovencev v njeno kriminalno združbo, potrdila je tudi, da so v svojih akcijah zelo pogosto uporabljali ponarejene slovenske dokumente, njeno “slovensko ime” je bilo Jana Heberle: “Če obstaja kakšna Jana Heberle, se ji opravičujem.”

Olivera Ćirković, Split
Jan Gregorc/N1

O ponarejenih slovenskih dokumentih pa je povedala še: “Zelo veliko slovenskih potnih listov sem vzela, ne le zase, ampak za svojo skupino ljudi. V določenem trenutku so bili slovenski potni listi najbolj varni. Naši ponarejevalci so slovenske potne liste ponujali kot eno boljših variant.” Sodeč po njenih besedah pa so bili tudi Slovenci vpleteni v izdelovanje teh listin, saj da so iz Slovenije prihajale “originalne folije” za potne liste.

Več v videu na vrhu članka, v katerem se spominja tudi svojega enoletnega bivanja v Sloveniji, kjer je v Košarkarskem klubu Celje odigrala sezono 1998/99.

Celoten pogovor z Olivero Ćirković, v katerem govori tudi o tem, da ji je ostalo “dovolj za penzijo”, o obžalovanju kriminalnega življenja in krivdi, ki jo čuti do sina Nikole Ćirkovića – pred našo kamero je stopil tudi sam – pa si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!