Najkrajša državna meja na svetu: ustvaril jo je potres

Magazin 03. Apr 202405:09 1 komentar
Peñón de Vélez de la Gomera., Maroko, Španija, meja, najkrajša meja na svetu
Foto: PROFIMEDIA

Na naravnem mostu, ki povezuje nekdanji otok s kopnim, poteka uradno najkrajša državna meja na svetu, ki deli ozemlje Španije in Maroka.

Če pogledamo zemljevid Španije, se na prvi pogled zdi, da meji le na Francijo in Portugalsko.

Z njima ima namreč skoraj 2.000 kilometrov kopenskih meja. Vendar si, sicer veliko krajšo, kopensko mejo deli tudi z Andoro in Združenim kraljestvom (pri Gibraltarju) v Evropi, v severni Afriki pa ima čezmorska ozemlja tudi z Marokom.

Prav z njim ima tudi najkrajšo kopensko mejo na svetu. To je le 85 metrov dolg odsek na naravnem mostu, ki povezuje skalo v Sredozemskem morju z maroško obalo. Peñón de Vélez de la Gomera je špansko ozemlje od leta 1564, ko ga je osvojil admiral Pedro de Estopiñán.

Veliko je približno 19.000 kvadratnih metrov, malo manj kot tri nogometna igrišča. Čeprav je Maroko večkrat zahteval vrnitev tega ozemlja, se Španija s tem nikoli ni strinjala. Še več, na skali ima nameščene tudi vojaške enote, ki uveljavljajo špansko oblast.

Peñón de Vélez de la Gomera je eno od suverenih ozemelj, ki jih ima Španija v severni Afriki, skupaj z bolj znanima Ceuto in Melillo, in še nekaterimi “mikro” ozemlji in otoki. Pravno formalno je skala del “neavtonomnega ozemlja pod špansko upravo”.

Iz otoka v polotok

Do leta 1934 je bila skala otok, tistega leta pa je potres ustvaril majhen kopenski most, ki jo je spremenil v polotok in s tem ustvaril prej neobstoječo kopensko državno mejo. Prav ta meja, ki poteka na mostu, je uradno priznana kot najkrajša na svetu. Dolga je le 85 metrov. Na meji ni niti uradnega mejnega prehoda niti nobene zgradbe. Čez kopenski most je potegnjena le modra vrv, ki označuje potek meje med državama.

Peñón de Vélez de la Gomera., Maroko, Španija, meja, najkrajša meja na svetu
Foto: Zajem zaslona/YOUTUBE

Na otoku Peñón de Vélez de la Gomera trenutno prebivajo le španski vojaki, ki so zadolženi za nadzor in obrambo. Menjavajo se vsak mesec in živijo v skromnih prostorih brez tekoče vode in elektrike.

Zanašajo se izključno na ladje španske mornarice, ki jim redno dostavljajo zaloge, piše portal Oddity Central.

Zadnje napadeno špansko ozemlje

Peñón de Vélez de la Gomera pa je tudi zadnje špansko ozemlje, ki je utrpelo invazijo agentov tujih sil. Leta 2012 se je skupina sedmih ljudi, ki so pripadali organizaciji, znani kot koordinacijski odbor za osvoboditev Ceute in Melille, prikradla na skalo in zamenjala špansko zastavo z maroško. Vdor je trajal le nekaj minut, saj so španske enote hitro odstranile tujo zastavo in aretirale storilce, vendar je dogodek tehnično gledano štel za dejansko agresijo na špansko ozemlje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje