Najmočnejša sončna nevihta po letu 2003: “Nepredstavljivo. Res izjemen dogodek”

Slovenija 11. Maj 202410:56 0 komentarjev
severni sij
Severni sij nad Slovenijo (Foto: Posnetek zaslona @JAtanackov/X)

Zemljo je sinoči dosegla najmočnejša sončna nevihta po letu 2003, zaradi katere je bilo v številnih delih sveta od Tasmanije do Velike Britanije mogoče videti severni sij. Ta je bil minulo noč viden tudi v številnih krajih po Sloveniji. Tisti, ki so sinočnji spektakel zamudili, bodo imeli danes še eno priložnost. Sončev veter je za zdaj še vedno ugoden, zato bi lahko bili tudi danes ponoči priča zelo lepemu severnemu siju nad Slovenijo.

Včerajšnji geomagnetni vihar je dosegel peto stopnjo na petstopenjski lestvici, kar je stopnja, ki je označena kot ekstremna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih ameriške službe je bil petkov vihar, ki se je začel nekaj po 18. uri po srednjeevropskem času, največji po 2003. Viharji, ki lahko povzročijo motnje v delovanju satelitov ter električnih omrežij, so sicer napovedani tudi za prihodnje dni.

Iz več delov sveta so minulo noč poročali o spektakularnem severnem siju. Tega je bilo mogoče opazovati tudi iz Slovenije.

Atanackov: Ko je bil najbolj aktiven, je prekrival tri četrtine neba

Kot je za N1 pojasnil dr. Jure Atanackov, sicer geolog, ki pa je tudi strasten zasledovalec pojavov v ozračju, je bil sinočnji severni sij spektakularen. Spremljal ga je vso noč, vse do sončnega vzhoda.

“Nazadnje smo kaj takega lahko opazovali 20. novembra 2003, torej pred skoraj 21 leti. Tokrat je bil nekoliko drugačen, bil je res izjemen. Ko je bil najbolj aktiven, je prekrival tri četrtine neba. S kolegom sva bila na Krasu, malo stran od luči in svetlobnega onesnaženja. Bil je tako svetel, da je metal sence, tako da je bila celo pokrajina osvetljena od severnega sija. Res izjemno,” je povedal Atanackov.

Glede na prve podatke o tokratnem geomagnetnem viharju, ki še vedno traja in še ni oslabel, gre lahko ta po njegovih besedah brez težav v kategorijo geomagnetnih superviharjev, ki so zelo redki.

Da je bil sončev vihar res intenziven, kaže tudi podatek, da so severni sij videli tudi na Bahamih in celo na južni polobli v Namibiji. “To je 20 stopinj južno od ekvatorja, kar je res nepredstavljivo. Gre za res izjemen dogodek,” poudarja Atanackov.

Geomagnetni vihar ali geomagnetna nevihta je pojav, pri katerem se pod vplivom močnejšega in bolj dinamičnega sončevega vetra Zemljino magnetno polje stisne, zmanjša in spreminja, so v petek zapisali na strani severnisij.si. Med geomagnetnim viharjem se obroč polarnega sija razširi in polarni sij je viden dlje od polarnih območij proti ekvatorju. Močnejša, kot je geomagnetna nevihta, dlje proti ekvatorju je viden polarni sij.

Severni sij je svetloba, ki jo oddajajo atomi in molekule v ozračju po trku z nabitimi delci iz sončevega vetra. Pojavlja se v nekaj značilnih barvah, pri čemer je najpogostejša barva zelena. Ta je tipična na severu na Arktiki, Islandiji in v Skandinaviji.

Najmočnejši zabeleženi geomagnetni vihar v zgodovini, znan kot Carringtonov dogodek, se je sicer zgodil septembra 1859. Poimenovali so ga po britanskem astronomu Richardu Carringtonu. Vihar je takrat povzročil številne električne udare na telegrafskem omrežju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

severni sij
Foto: Renata Jurak Gvardijančič

Tudi nocoj bi lahko bil severni sij zelo lep

Atanackov tudi danes zvečer pričakuje, da bi lahko nad Slovenijo nastal zelo lep severni sij. To je sicer odvisno tudi od napovedi, a za zdaj kaže, da bodo zelo dobre možnosti za popravni izpit za tiste, ki so včerajšnjega morda zamudili.

“Za zdaj se dobri pogoji nadaljujejo, se pa lahko ti spremenijo. Sončev veter je še vedno ugoden, zato še pričakujemo nekaj izbruhov. Ti nas sicer ne bodo zadeli tako neposredno kot sinočnji, bi se pa utegnilo zgoditi, da bodo ojačali in podaljšali to aktivnost,” je dejal.

Severni sij po pričakovanjih Atanackova verjetno ne bo enak, bi pa lahko bil vseeno zelo lep. “Pod pogojem, da se ohranijo dobri pogoji v sončevem vetru, kar pa je nekoliko nepredvidljivo. In da bo seveda služilo tudi vreme,” zaključi.

Kot napovedujejo na strani severnisij.si, bo v noči s sobote na nedeljo verjetnost za opazovanje severnega sija iz Slovenije zmerna do visoka.

Sončna nevihta lahko vpliva na telekomunikacijske naprave

Tokratna izjemno močna sončna nevihta lahko moti komunikacijske naprave na Zemlji, vpliva pa lahko tudi na elektro omrežje. Takšna nevihta leta 2003 je tako denimo povzročila izpad elektrike na Švedskem in poškodovala električne transformatorje v Južni Afriki, piše CNN.

Prav tako ima lahko ta vpliv na satelite, ki krožijo okoli Zemlje. V zvezi s tem se je odzval tudi Elon Musk, lastnik družbe Space X, katerega sateliti Starlink tvorijo satelitsko komunikacijsko omrežje. Kot je zapisal na lastnem omrežju X, so zaradi trenutnega geomagnetnega viharja pod veliko obremenitvijo tudi njihovi sateliti, a da so do zdaj vse pritiske zdržali.

Na dogajanje se je odzvala tudi ameriška vesoljska agencija Nasa, katere posebna skupina budno spremlja morebiten vpliv sončeve nevihte na Mednarodno vesoljsko postajo. Kot so pojasnili za CNN, je dosedanja analiza pokazala, da ta ne predstavlja tveganja za vesoljsko postajo, zato za zdaj niso predvideni nobeni previdnostni ukrepi. Bodo pa sončno nevihto spremljali tudi v naslednjih dneh, saj bo ta, kot navajajo, trajala vse do konca tedna, še piše CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!