V ZDA se širi nova podrazličica omikrona z nenavadnim imenom. Kako nevarna je?

Svet 11. Maj 202409:59 3 komentarji
covid test
Foto: PROFIMEDIA

Znanstveniki v Združenih državah Amerike opozarjajo na poletni val koronavirusa, saj se je v državi pojavila nova in še bolj nalezljiva podrazličica omikrona. Kakšni so simptomi in ali je nova podrazličica nevarna? Pogovarjali smo se z infektologinjo in predsednico zdravniške zbornice Bojano Beović.

V ZDA opozarjajo pred poletnim valom koronavirusa. Konec aprila so namreč v odpadnih vodah zaznali novo podrazličico omikrona. Nadeli so ji skrajšano ime Flirt.

Flirt je zaradi sprememb v beljakovinah po prvotnih ocenah znanstvenikov še bolj nalezljiva od prejšnjih podrazličic.

Nova različica je v ZDA konec aprila predstavljala več kot četrtino novih primerov koronavirusa, je povedal britanski infektolog Lawrence Young. Analiza odpadnih voda v ZDA med 14. in 27. aprilom je pokazala, da je podrazličica Flirta KP.2 v tem obdobju povzročila 25 odstotkov novih okužb, podrazličica KP.1.1. pa okoli 7,5 odstotka novih okužb.

Kljub temu da so podrazličice Flirt visoko nalezljive, pa število hospitaliziranih oseb s covidom-19 ne narašča, poroča The Economic Times.

Flirt so ameriški znanstveniki najprej odkrili v odpadnih vodah, njen natančni izvor pa ni znan. Različica naj bi se po besedah Younga razširila tudi izven države. O primerih Flirta so že poročali iz Velike Britanije, Nove Zelandije in Južne Koreje. Smo jo zaznali tudi v Sloveniji? In ali bi nas morala skrbeti?

Kakšni so simptomi podrazličic Flirt?

Simptomi podrazličice Flirt so podobni ostalim simptomom podrazličic Omikrona. Ameriški center za preprečevanje nalezljivih bolezni (CDC) navaja, da se pri obolelih pojavljajo vročina, mrazenje, kašelj, vneto in boleče grlo, zamašen ali smrkav nos, glavobol, bolečine v mišicah, težave z dihanjem, omotica, izguba okusa ali voha, možganska megla in prebavne težave. Infektologinja in predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je glede simptomov dejala, da nobeden posebej ne izstopa, in da se bo različica pri večini bolnikov v poletnih mesecih najverjetneje kazala kot prehlad.

Je Flirt že prišel v Slovenijo?

“Gre za različico, ki je zelo kužna, ampak do zdaj s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) nismo prejeli še nobenih opozoril,” je za N1 povedala Beović. Ker pa je Flirt zelo nalezljiv, ga bomo po njenih ocenah zagotovo dočakali tudi v Sloveniji.

Čeprav bolezen ob okužbi s Flirt načeloma poteka v blažji obliki, pa Američani po besedah Beović svarijo tudi pred morebitnimi hujšimi primeri. “Počasi ugaša imunost po cepljenju, prav tako ima podrazličica virusa neke spremembe, ki bi lahko pripomogle k hujšemu poteku bolezni,” je razložila. Tako kot pri drugih virusnih okužbah, so tudi v primeru okužbe s Flirt hujšemu poteku bolezni bolj izpostavljene predvsem osebe z oslabelo imunostjo.

Kako pa je s trenutnimi primeri v Sloveniji? Beović glede na sprejeme oseb v bolnišnice ocenjuje, da je pojavnost covida-19 v Sloveniji trenutno nizka. “Testiranje je minimalno, zato je o pojavnosti okužb težko govoriti. Ampak če sklepam po številu bolnikov s covidom-19, ki jih sprejmemo v bolnišnice, je pojavnost nizka,” pravi.

Ne pričakuje, da se bo število obolelih za covidom-19 zaradi podrazličice Flirt povečalo. Beović domneva, da bo šlo za poletno različico virusa in da se bo število okuženih s covidom-19 spet povečalo jeseni in pozimi. “Takrat bodo za tiste z oslabljenim imunskim sistemom, ki se dobro odzivajo na cepivo, zagotovo dobrodošli poživitveni odmerki,” je zaključila.

Podrazličica omikrona Flirt spada v skupino JN. Pred različicami skupine JN so opozarjali že lansko jesen, ko se je po Sloveniji širila visoko nalezljiva podrazličica JN.1. “Evropska agencija za zdravila že od takrat priporoča, da v naslednjem cepilnem obdobju upoštevamo to skupino, in da smo pripravljeni na vse nove različice, ki izhajajo iz nje,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje