Najožji nebotičnik na svetu je dokončan: razkrili so njegovo notranjost

Svet 28. Nov 202207:40 1 komentar
Nebotičnik Steinway
David Sundberg/CNN

V New Yorku je zrasel najožji nebotičnik na svetu, ki pa ga bolj kot zunanji izgled odlikuje presunljiva in predvsem luksuzna notranjost.

Oblikovalci najožjega nebotičnika na svetu so ljubiteljem razkošja podarili zgodnje božično darilo. Podjetje Studio Sofield s sedežem v New Yorku je razkrilo notranjost stolpa Steinway – novozgrajenega nebotičnika, ki z višine dobrih 435 metrov pogleduje na newyorški Central Park. Nedavno naznanilo podjetja označuje konec gradnje razkošne znamenitosti v središču Manhattna, ki zdaj zaseda mesto, kjer je svoje prostore nekdaj imelo zgodovinsko klavirsko podjetje Steinway & Sons.

V 91-nadstropnem nebotičniku najdemo 46 stanovanj, ki se raztezajo čez celotna nadstropja. Na fotografijah, ki so jih snovalci nebotičnika objavili ta mesec, so razvidna razkošna preddverja, ki jih krasijo apnenec, marmor, počrnjeno jeklo in žamet. Na tleh je sivkast masiven hrast, na stenah pa izvirna umetniška dela Pabla Picassa in Henrija Matissa.

Glede na zapise podjetja Studio Sofield je bila notranjost nebotičnika zasnovana tako, da spominja na veličino poznega 19. stoletja, ko so bili newyorški mestni bulvarji obkroženi z veličastnimi dvorci roparskih baronov, kot sta Andrew Carnegie in Cornelius Vanderbilt. Nahaja se na ulici Midtown, ki je polna bleščečih stolpov, in je zaradi njih postala znana tudi kot “vrsta milijarderjev”.

Ustanovitelj podjetja Studio Sofield William Sofield je za CNN dejal, da je želel v stolp vgraditi nezgrešljiv občutek New Yorka.

“Vsi smo že kdaj bili v luksuznih prostorih, tokrat pa sem želel ustvariti stavbo, ki ne bi mogla obstajati nikjer drugje na svetu,” je dejal. “Vem, da ima verjetno veliko ljudi, ki bodo tukaj imeli stanovanja, več domov. Zato sem želel ustvariti zelo posebno izkušnjo, ki bi jo bilo mogoče imeti le v New Yorku.”

Nebotičnik Steinway
Adrian Gaut/CNN
Nebotičnik Steinway
Adrian Gaut/CNN
Nebotičnik Steinway
Adrian Gaut/CNN

Rekordni podvig

V tej visoki stavbi najdemo tudi 25-metrski bazen, ki je v svetli sobi z okni od tal do stropa in dolgo vrsto palm. Najdemo tudi sodobno različico legendarnega newyorškega bara King Cole, ki ga dopolnjujejo okrasni balkon ter zlate in srebrne freske, izdelane po meri.

V nebotičniku so tudi zasebne jedilnice ter zasebni kuhar, simulator golfa in urejena terasa.

Nebotičnik Steinway
Adrian Gaut/CNN

“Pri svojem delu sem vedno zelo oseben,” je dejal Sofield. “Če kot primer vzamemo bazen … Nisem želel ustvariti občutka, da je to običajen bazen. Zato ima lesene opaže z izjemnimi detajli iz zlatih lističev.”

“Prav tako ima obokan strop,” je dodal. “Ima tudi draperije … Torej je zelo drugačen od katerega koli bazena, ki bi ga našli v New Yorku.”

Glede na to, da stolp Steinway odlikujejo razmere med višino in širino 24 proti 1, so ga ustvarjalci opisali kot “najbolj vitek nebotičnik na svetu”. Fasada stolpa je izdelana tudi iz kock terakote – materiala, za katerega se zdi, da spreminja barvo in teksturo, če ga gledamo ob različnih svetlobah in z različnih zornih kotov.

Nebotičnik Steinway
Adrian Gaut/CNN

Z več kot 435 metrov višine je stolp Steinway tudi ena najvišjih stavb na zahodni polobli – le dve v New Yorku sta od nje višji, in sicer One World Trade Center, ki meri več kot 541 metrov, ter Central Park Tower, ki je visok približno 472 metrov.

Izredno vitki nebotičniki, ki so znani tudi kot “stolpi svinčniki”, so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zaznamovali obzorje Hongkonga, od takrat naprej pa so jim mesta, kot je New York, predano sledila.

Cene stanovanj v tem newyorškem velikanu, ki sta ga razvila sklada JDS Development Group in Property Markets Group, se gibajo med 7,442 milijona evrov in dobrimi 63 milijoni evrov.

Piše: John Blake, CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje