Najsrečnejše države v letu 2023: kam se je uvrstila Slovenija?

Svet 20. Mar 202309:22 5 komentarjev
kopenhagen, danska
Kopenhagen (Foto: PROFIMEDIA)

Že šesto leto zapored je najsrečnejša država na svetu Finska. Med dvajset najsrečnejših so se uvrstile tudi preostale nordijske države, letos pa je novinka v vrhu najsrečnejših Litva. Kam se je uvrstila Slovenija?

Najnovejše poročilo o svetovni sreči je razlog za optimizem. V primerjavi s predpandemičnimi časi se je povečala dobrodelnost, ki je zdaj večja za 25 odstotkov. “Dobrodelnost, zlasti pomoč neznancem, ki se je močno povečala 2021, je ostala velika tudi 2022,” je za CNN povedal eden od avtorjev poročila o svetovni sreči John Helliwell.

Pandemija ni uničila svetovne sreče. “Tudi v teh težkih letih so pozitivna čustva ostala dvakrat pogostejša od negativnih, občutki pozitivne socialne podpore pa dvakrat močnejši od občutkov osamljenosti,” je dejal Helliwell.

Že šesto leto zapored je najsrečnejša država na svetu Finska. Ocena temelji predvsem na Gallupovi raziskavi World Poll. Dobre rezultate dosegajo tudi ostale nordijske države: Danska se je uvrstila na drugo mesto, Islandija na tretje, Švedska na šesto, Norveška pa na sedmo. Prebivalci teh držav namreč lahko pričakujejo dolgo življenje, imajo velik BDP na prebivalca, stopnja korupcije je nizka, ljudje dobro skrbijo drug za drugega in so svobodni pri sprejemanju življenjskih odločitev.

Helsinki, Finska
Helsinki (Foto: PROFIMEDIA)

Poročilo o svetovni sreči je del raziskave mreže Združenih narodov za trajnostni razvoj. V raziskavo je vključenih več kot 150 držav sveta. Države na lestvico uvrstijo na podlagi povprečnih ocen življenja v treh predhodnih letih.

Novinka med 20 najsrečnejšimi

Med 20 najsrečnejšimi državami se iz leta v leto pojavljajo iste države, letos pa je novinka na vrhu lestvice Litva. Ta baltska država se je v zadnjih šestih letih vztrajno vzpenjala: leta 2017 je zasedala 52. mesto, letos pa se je uvrstila na 20. Tudi preostali baltski državi se na lestvici dvigata: Estonija letos zaseda 31. mesto, Latvija pa 41. “Gre za zgodbo, ki se odvija tudi v preostalih državah srednje in vzhodne Evrope,” je komentiral Helliwell. Iz dvajseterice je letos izpadla Francija, ki se je uvrstila na 21. mesto.

Vilna, Litva
Vilna (Foto: PROFIMEDIA)

Najsrečnejše države na svetu v letu 2023

1. Finska

2. Danska

3. Islandija

4. Izrael

5. Nizozemska

6. Švedska

7. Norveška

8. Švica

9. Luksemburg

10. Nova Zelandija

11. Avstrija

12. Avstralija

13. Kanada

14. Irska

15. Združene države Amerike

16. Nemčija

17. Belgija

18. Češka

19. Združeno kraljestvo

20. Litva

Kam se je uvrstila Slovenija?

Slovenija je le za las zgrešila uvrstitev med dvajset najbolj srečnih držav. Uvrstila se je na 22. mesto, ki ga je sicer zasedla že v lanskoletnem poročilu.

Statistični podatki Sursa pa kažejo, da smo Slovenci srečnejši kot pred štirimi leti. V lanskem letu sta bili tako v zadnjih štirih tednih pred anketiranjem ves čas ali večino časa srečni dve tretjini starejših od 16 let. To je sedem odstotnih točk več kot leta 2018, ko je urad nazadnje meril občutek sreče.

Odprta kuhna
Odprta kuhna

Od sosednjih držav se je višje od Slovenije uvrstila le Avstrija (11. mesto). Italija je na 33. mestu, Hrvaška se je uvrstila na 48. mesto, Madžarska pa zaseda 51. mesto.

Na dnu lestvice ostaja Afganistan

Na dnu seznama je Afganistan (137. mesto). Mesto višje je Libanon. Na lestvici od 0 do 10 so povprečne ocene življenja v teh dveh državah za več kot pet točk nižje kot v desetih najsrečnejših državah.

V minulem letu sta bili v ospredju svetovne pozornosti zaradi vojne Ukrajina in Rusija. Sreča v Ukrajini se je zmanjšala, a je ostala višje kot leta 2014, ko si je Rusija priključila Krim. To je mogoče pripisati močnejšemu občutku skupnega cilja, dobrohotnosti in zaupanju v ukrajinsko vodstvo, izhaja iz poročila. V obeh državah se je povečalo zaupanje v vlado, vendar veliko bolj v Ukrajini. Na letošnji lestvici je Rusija na 70. mestu, Ukrajina pa na 92. mestu.

Generalna skupščina Združenih narodov je 12. julija 2012 razglasila 20. marec za mednarodni dan sreče. Namenjen pa je predvsem opominjanju na pomen sreče v življenju ljudi po vsem svetu. Mednarodni dan hkrati poziva k odpravljanju revščine, zmanjšanju neenakosti in zaščiti planeta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje