Najstarejša kopenska žival praznuje 190 let

Magazin 04. Dec 202214:22 0 komentarjev
Želva Jonathan
PROFIMEDIA

Na otoku Sveta Helena v južnem delu Atlantskega oceana praznujejo rojstni dan najstarejše kopenske živali na svetu. Orjaška sejšelska želva Jonathan je dopolnila 190 let.

Ob jubileju so na vulkanskem otoku odprli vrata hiše guvernerja, kjer je večino svojega življenja preživela orjaška želva Jonathan, poroča CNN. Na ogled lahko pridejo obiskovalci, prav tako pa so za poseben dogodek izdelali več priložnostnih poštnih znamk.

Točnega datuma rojstva sejšelske želve sicer ni, domnevajo pa, da se je izlegel leta 1832. S Sejšelov so ga leta 1882 pripeljali na Sveto Heleno kot darilo siru Williamu Grey-Wilsonu, ki je pozneje postal guverner. Toda Jonathan bi lahko bil dejansko star celo 200 let, pravi Matt Joshua, vodja turizma na Sv. Heleni.

Jonathan na Sveti Heleni živi skupaj še tremi drugimi orjaškimi želvami – Davidom, Emmo in Fredom. Zaradi svoje starosti je sicer oslepel in izgubil voh, vendar ima še vedno odličen sluh. Kljub temu, da so mu nekateri čuti zdaj odpovedali, je Jonathanov veterinar Joe Hollins povedal Guinnessovi knjigi rekordov, da ima žival še vedno veliko energije. Ob sončnih dnevih se rad nastavlja vročini, ko pa je bolj hladno, pa se zakoplje v liste ali svežo pokošeno travo.

Jonathan je na otoku lokalna ikona, ki v svetu nenehnih sprememb simbolizira ohranjanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!