Tudi Slovenija med avtoricami kritičnega non-paperja

Svet 09. Maj 202212:16 > 18:55 0 komentarjev
Evropska unija
Yves Herman/REUTERS

Okoli deset držav članic Evropske unije, med njimi Slovenija, je pripravilo t. i. non-paper, v katerem so kritične do uporabe idej evropskih državljanov v okviru konference o prihodnosti Evrope za interese posameznih institucij. Poudarili so tudi, da namen konference, ki se zaključuje danes, ni bil sprememba pogodb EU. Spremembe pogodb sta medtem podprla predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron, čigar država predseduje Svetu EU.

“Ideje državljanov v okviru konference morajo govoriti same zase in si zaslužijo resno obravnavo. Ne smejo biti instrumentalizirane za posebne interese institucij,” so države poudarile v dokumentu, objavljenem na Twitterju danskega stalnega predstavništva pri EU.

Poudarjajo, da bodo poročilo konference o prihodnosti Evrope, ki se je sklenila danes, in posamezne predloge podrobno preučili. Ob tem so vse institucije EU pozvali, naj predloge obravnavajo v skladu s svojimi postopkovnimi pravili in dogovorjenimi pravili konference.

Vse odločitve bodo sprejete v skladu z delitvijo pristojnosti na podlagi pogodb in ob spoštovanju ključnih načel, kot sta subsidiarnost in proporcionalnost, so še poudarile članice v non-paperju, katerega pobudnici sta po neuradnih informacijah Danska in Švedska.

Dodali so, da namen konference ni bil sprememba pogodb EU, temveč je pomembno, da naslovijo ideje in skrbi državljanov. “Čeprav ničesar ne izključujemo, ne podpiramo nepremišljenih in preuranjenih poskusov za sprožitev postopka za spremembe pogodb,” so poudarili.

Po njihovem mnenju je odziv na krize v zadnjih letih, vključno s pandemijo covida-19 in rusko agresijo na Ukrajino, pokazal, da EU lahko deluje v okviru trenutnih pogodb. “Že imamo Evropo, ki deluje. Ni nam treba hiteti v institucionalne reforme, da bi dosegli rezultate,” so še poudarile članice v dokumentu.

Med podpisnicami dokumenta so poleg Slovenije še Bolgarija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Hrvaška, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Romunija in Švedska.

“Mi smo želeli s pridružitvijo non-paperju zgolj posredovati neko stališče, da je treba gledati vse predloge, ki so na mizi, in da ne smemo skočiti k implementaciji zgolj in samo predlogov pod točko 38. Ampak moramo imeti pred očmi celoten nabor predlogov, ki se nanašajo na najrazličnejša področja in so v prvi vrsti, če štejemo po količini predlogov, usmerjeni v izboljšanje posameznih politik. To pa je tudi stališče, ki ga je Slovenija ves čas zagovarjala,” je povedal državni sekretar z zunanjega ministrstva Gašper Dovžan.

Kot so pojasnili viri pri EU, Slovenija ne nasprotuje spremembam pogodb, jo pa motijo nekateri drugi predlogi v okviru konference. Med temi izpostavljajo oblikovanje transnacionalnih list na evropskih volitvah. Na zunanjem ministrstvu so glede tega za STA poudarili, da predloga, ki bi zadeval transnacionalne liste, Svet EU še ni začel obravnavati. “Bo pa Slovenija v morebitni razpravi izpostavljala pomen ohranjanja enakopravnega položaja malih držav in manjših jezikovnih skupnosti, ki težje dosežejo volivce v drugih državah članicah,” so zapisali.

Sta pa spremembe pogodb na današnjem sklepnem dogodku konference o prihodnosti Evrope podprla predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron, čigar država trenutno predseduje Svetu EU. Podprla sta tudi sklic konvencije za revizijo pogodb, ki ga je predlagal Evropski parlament.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!