Von der Leyen in Macron podprla spremembo pogodb EU

Svet 09. Maj. 202214:55 > 17:08
Delite:
Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron
Foto: Ludovic Marin/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron sta podprla sklic konvencije za revizijo pogodb Evropske unije, za katero se je zavzel Evropski parlament.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in Emmanuel Macron, predsednik Francije, ki predseduje Svetu EU, sta na današnjem sklepnem dogodku konference o prihodnosti Evrope v Strasbourgu podprla spremembe pogodb Evropske unije (EU), in sicer tako, da sta podprla sklic konvencije za revizijo pogodb, za katero se je zavzel Evropski parlament.

Evropski poslanci so preteklo sredo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu namreč sprejeli resolucijo, v kateri so pozvali k spremembi pogodb EU. Resolucija sicer ni zavezujoča, morebitne spremembe evropskih pogodb pa bi moralo soglasno potrditi vseh 27 članic povezave, ki imajo za to predvidene različne postopke.

Predsednica komisije von der Leyen je v odzivu na predloge konference o prihodnosti Evrope, ki so jih vodilni predstavniki institucij prejeli danes, povedala, da so državljani sporočili, kam želijo, da gre Evropa. “Zdaj moramo uporabiti najkrajšo pot do tja. Z uporabo vsega, kar lahko storimo v okviru pogodb. In da, tudi s spremembami pogodb, kjer je treba,” je poudarila. Pozdravila je odločitev Evropskega parlamenta, da je prvič uporabil svoje pristojnosti in predlagal konvencijo za revizijo pogodb. “Delajmo na tem vsi skupaj. Brez tabujev. Brez ideoloških skrajnih meja. Ukrepajmo za tu in zdaj,” je poudarila.

Za spremembe pogodb EU se je zavzel tudi predsednik Francije, ki trenutno predseduje Svetu EU, in podprl predlog parlamenta. “Spremeniti je treba tudi naše pogodbe, to je očitno,” je poudaril Macron. Potrebo po sklicu konvencije je že pred tem v svojem nagovoru na sklepnem dogodku konference poudarila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. “Konferenca je pokazala, da obstaja vrzel med tistim, kar ljudje pričakujejo, in tistim, kar lahko Evropa trenutno izpolni. Zato mora biti naslednji korak konvencija. Zato bo Evropski parlament vztrajal pri tem. So nekatera področja, ki preprosto ne morejo čakati,” je dejala. Pri tem je naštela obrambo, energijo, podnebne spremembe in migracije.

Sklic konvencije za revizijo pogodb EU je danes podprl tudi predsednik republike Borut Pahor. “Podpiram sklic konvencije za revizijo pogodb, za katero se je zavzel Evropski parlament. Moja osebna želja je, da bi bil to eden od postopnih korakov k Združenim državam Evrope,” je sporočil v tvitu.

Okoli deset članic Unije, med njimi tudi Slovenija, naj bi sicer pripravilo dokument, v katerem poudarjajo, da namen konference ni bil sprememba pogodb EU. “Čeprav ničesar ne izključujemo, ne podpiramo nepremišljenih in preuranjenih poskusov za sprožitev postopka za spremembe pogodb,” so poudarili v t. i. non-paperju. Kot so pojasnili viri pri EU, Slovenija sicer ne nasprotuje spremembam pogodb, jo pa motijo nekateri drugi predlogi v okviru konference. Med temi izpostavljajo oblikovanje transnacionalnih list na evropskih volitvah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar