Napad na Kapitol: Trump 187 minut ni delal nič, celo prilival je olje na ogenj

Svet 22. Jul 202208:34 > 09:21 1 komentar
PROFIMEDIA

Odbor za preiskavo napada privržencev Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja lani je četrtkovo javno zaslišanje posvetil temu, kaj je nekdanji predsednik ZDA delal med napadom. Odbor je opozoril, da Trump ni opravil svoje dolžnosti, saj je tri ure le spremljal izbruh nasilja svojih podpornikov in zavračal pozive, naj jih odpokliče.

Člani odbora so v četrtek zaključili niz odmevnih zaslišanj ter dve uri in pol posvetili dnevu, kot ga je “minuto za minuto” doživljal Donald Trump. Odbor je sklenil, da Trump 187 minut ni delal nič, razen odklanjal pozive, naj odpokliče drhal. S tem je Trump “kršil svojo dolžnost vrhovnega poveljnika”, so opozorili. To je bilo zadnje zaslišanje odbora v preiskavi pred poletnimi počitnicami. Predsednik odbora, demokrat Bennie Thompson, je napovedal, da bodo delo nadaljevali septembra, saj imajo še več materiala in prič.

Trumpovi privrženci so se 6. januarja zbrali pred Belo hišo in poslušali njegov govor o volilnih prevarah, ki ga je končal s pozivom, naj gredo nad kongres in se tam borijo kot hudiči. Dejal je, da bodo šli skupaj, in glede na izpovedi prič je to tudi res poskušal, vendar so ga agenti tajne službe odpeljali v Belo hišo.

V četrtek zvečer sta varnostni uslužbenec Bele hiše in washingtonski policist potrdila besede tajnice nekdanjega šefa kabineta Bele hiše Marka Meadowsa Cassidy Hutchinson, da se je Trump zapletel v prepir z agenti tajne službe in zahteval, naj ga peljejo proti kongresu. “V Beli hiši ni delal drugega kot privoščljivo gledal prenos napada na televiziji Fox News,” je dejal eden od dveh republikanskih članov odbora, nekdanji bojni pilot Adam Kinzinger iz Illinoisa. Odbor je prikazal izjave nekdanjih uslužbencev Bele hiše, ki so povedali, da je Trump gledal prenos in užival v nasilju. Na pozive, naj napadalce odpokliče, se je najprej sprenevedal, da ne more, ker so to pripadniki leve skupine antifa.

Trump in vdor njegovih podpornikov v Kapitol
PROFIMEDIA

“Dogaja se napad na kongres in nisi storil nič”

“Vrhovni poveljnik si. Dogaja se napad na kongres in nisi storil nič, nič, nič,” se je na Trumpovo ravnanje odzval načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley. “Ne le, da ni storil nič, ampak je celo prilival olje na ogenj,” je dejal Kinzinger in opozoril, da je Trump sredi napada na Twitterju napadel podpredsednika ZDA Mika Pencea.

Na to sta opozorila nekdanji namestnik svetovalca za nacionalno varnost Matt Pottinger in namestnica tiskovne predstavnice Bele hiše Sarah Matthews. Trump je Pencea obtožil, da nima poguma, da bi na formalnem potrjevanju zavrnil izide predsedniških volitev, kar so napadalci nemudoma razumeli kot zeleno luč za lov na podpredsednika.

Pottinger in Matthews sta nemudoma po tvitu odstopila. “Trump je bil edini, ki bi lahko odpoklical drhal, vendar več ur tega ni storil. Ni ga bilo mogoče premakniti,” je dejal Thompson. Sodelavci in družinski člani so Trumpa prepričevali, naj odpokliče napadalce, obenem pa so se tudi bali, kaj bo povedal, če ga pustijo samega pred kamere. Na koncu je na Twitterju objavil videoposnetek, v katerem je napadalcem dejal, da so nekaj posebnega, vendar naj gredo domov.

Zaradi napada na kongres je zvezno pravosodno ministrstvo doslej v povezavi z napadom, ki je zahteval pet življenj na dan napada, obtožilo 840 ljudi. Več kot 330 jih je priznalo krivdo in sprejelo nižjo kazen, okrog 100 jih je dobilo zaporne kazni.

Odbor upa, da bo med obtoženimi kmalu tudi glavni pobudnik napada Donald Trump, čeprav doslej v zgodovini ZDA še noben nekdanji predsednik ni bil kazensko preganjan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje