Napadi na Kijev se nadaljujejo

Svet 18. Maj 202309:33 > 17:02 9 komentarjev
Napad na Kijev
REUTERS

Kijev je bil sinoči tarča že devetega zaporednega zračnega napada od začetka maja. Ruski bombniki naj bi z območja Kaspijskega morja izstrelili vodene rakete, prestolnico pa so nato preletela izvidniška brezpilotna letala. Po navedbah ukrajinske vojske je ukrajinska zračna obramba sestrelila 29 od 30 ruskih manevrirnih raket.

Ukrajinska prestolnica Kijev in nekatera druga območja v državi so bili tarča novih ruskih raketnih napadov, poročajo tuje tiskovne agencije. Župan Kijeva Vitalij Kličko je prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih. “Napad na glavno mesto se nadaljuje. Ne zapuščajte zaklonišč v času alarma za zračni napad,” je na Telegramu prebivalce Kijeva pozval župan Kličko.

“Serija letalskih napadov na Kijev, ki so po moči, intenzivnosti in raznolikosti brez primere, se nadaljuje. To je deveti zaporedni zračni napad na prestolnico od začetka maja,” pa je opozoril Sergij Popko, vodja civilne in vojaške uprave Kijeva. Kot je dodal, v prestolnici niso poročali o smrtnih žrtvah. Po njegovih besedah so ruski bombniki z območja Kaspijskega morja izstrelili vodene rakete, prestolnico pa so nato preletela izvidniška brezpilotna letala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Vsi sovražni cilji v zračnem prostoru Kijeva so bili uničeni,” je dejal Popko.

Napad na Kijev
REUTERS

O napadih so poročali tudi iz Odese, kjer je raketa zadela industrijski objekt, je sporočila ukrajinska vojska. Življenje je izgubila ena oseba, še dve pa sta bili ranjeni. Vojska je poročala tudi o napadih z vodenimi raketami v regiji Vinica v osrednji Ukrajini, lokalni mediji pa so poročali o eksplozijah v mestu Hmelnitski, poroča AFP.

Kasneje je ukrajinska vojska sporočila še, da je njihova zračna obramba sestrelila 29 od 30 ruskih manevrirnih raket. “Ruski okupatorji so sprožili več valov raketnih napadov iz različnih smeri. Skupaj je bilo izstreljenih 30 manevrirnih raket iz morja, zraka in kopnega,” je sporočila in dodala, da so ukrajinski sistemi zračne obrambe “uničili 29 manevrirnih raket”.

Ukrajinsko napredovanje pri Bahmutu

Ukrajina trdi, da je na območju mesta Bahmut, kjer se odvijajo srditi spopadi, v različnih predelih napredovala za med 150 in 1700 metrov, je povedal tiskovni predstavnik vojaškega poveljstva vzhodne Ukrajine Sergej Čerevatij, pri čemer pa ni podal natančnih podatkov o lokaciji ukrajinskega napredovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napredovanje ukrajinskih sil je potrdil tudi vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Pojasnil je, da so ukrajinske sile napredovale za skoraj 600 metrov, ob tem pa rusko vojsko in paravojaške sile pozval, naj Kijevu ne prepustijo zavzetja bližnje vasice Sako in Vantseti. Zapuščena vasica se sicer nahaja približno 16 kilometrov severno od Bahmuta in okoli pet kilometrov od mesta Soledar.

Na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, pa se je iztiril tovorni vlak, ki je prevažal žito. Lokalni železniški operater je incident pripisal “dejanjem tretjih oseb”. S tem je po navedbah AFP očitno mislil na sabotažo, saj so ta izraz že uporabili v primeru iztirjenja dveh tovornih vlakov v začetku maja v ruski regiji Brjansk, ki meji na Ukrajino.

Finska in Danska sta v sredo sporočili, da je Moskva zamrznila bančne račune njunih veleposlaništev in konzulatov v Rusiji, kar jim je onemogočilo kartično poslovanje. Danskim diplomatskim predstavnikom tako plače že nekaj časa izplačujejo v gotovini. Odločitev je Moskva sprejela kot odgovor na neprijazna dejanja Zahoda, je po poročanju tujih tiskovnih agencij blokado pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kitajska pozvala k miru, v Moskvo tudi Afričani

Kitajski posebni odposlanec Li Hui je po obisku v Ukrajini dejal, da za končanje vojne v Ukrajini ni čudežnega zdravila. Ob tem je Kijev in Moskvo pozval, naj ustvarita pogoje za mirovna pogajanja, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Li se je v torek in sredo srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in drugimi visokimi predstavniki ukrajinske vlade pogovarjal o “politični rešitvi krize”, so sporočili v Pekingu.

kitajska delegacija v Kijevu
PROFIMEDIA

Kot so dodali, je Kitajska “pripravljena pozvati mednarodno skupnost, da oblikuje skupni imenovalec za rešitev ukrajinska krize”. Po navedbah Pekinga bo posebni odposlanec obiskal tudi Rusijo, Poljsko, Nemčijo in Francijo, kjer se bo pogovarjal o politični rešitvi konflikta. Cilj turneje je promocija kitajskega načrta za rešitev konflikta v Ukrajini. Moskvo bo prav tako obiskala delegacija voditeljev afriških držav, ki bo predstavila mirovni načrt za Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje