Napetost med Rusi in Nemci se stopnjuje: državi izganjata diplomate

Svet 22. Apr 202318:09 13 komentarjev
Vladimir Putin
Mikhail Metzel/Sputnik/REUTERS

Več kot dvajset nemških diplomatov bo izgnanih iz Rusije, je danes napovedalo rusko zunanje ministrstvo. Tiskovna predstavnica ministrstva Maria Zaharova je za rusko državno televizijo Zvezda povedala, da gre pri tem za povračilni ukrep za podobno potezo Berlina.

Rusko zunanje ministrstvo je danes napovedalo izgon več kot 20 nemških diplomatov. Kot je za rusko državno televizijo Zvezda dejala tiskovna predstavnica ministrstva Maria Zaharova, gre za povračilni ukrep za podobno potezo Berlina, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da je danes iz Berlina poletelo letalo, na katerem so bili člani ruskega veleposlaništva, vendar ni navedlo, ali je šlo za izgnane diplomate.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni jasno, koliko Rusov je Nemčija izgnala in koliko jih je odšlo.

Zunanje ministrstvo v Berlinu je sprva le potrdilo, da se je nemška vlada v zadnjih tednih z Rusijo pogovarjala o prisotnosti na posameznih predstavništvih v tujini, da bi zmanjšala prisotnost ruskih obveščevalnih služb v Nemčiji. Kasneje je sporočilo, da je “današnji odhod osebja ruskega veleposlaništva povezan s tem”.

Nemčija in Rusija sta v preteklosti zaradi hudih napetosti večkrat izgnali diplomate druga druge. Razmere so se močno poslabšale z začetkom ruske invazije v Ukrajini pred malo več kot letom dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje