ZDA čakajo na odgovor o premirju: “Od Hamasa je odvisno, ali se bo odzval”

Svet 08. Apr 202407:41 > 20:25 11 komentarjev
GAZA, AL ŠIFA, HAMAS
Izraelska vojska je zapustila Al Šifo na severu Gaze (Foto: PROFIMEDIA)

ZDA čakajo na odgovor Hamasa na predlog o premirju in talcih. Predlog so gibanju podali pogajalci ZDA, Izraela in Katarja. "Zdaj je odvisno od Hamasa, ali se bo odzval," je povedal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je danes novinarjem povedal, da je gibanje Hamas dobilo predlog za premirje v Gazi in izpustitev talcev in čakajo na odgovor.

Predlog so Hamasu podali pogajalci ZDA, Izraela in Katarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Trenutno smo na tem, da smo Hamasu predstavili predlog in čakamo na odgovor. Zdaj je odvisno od Hamasa, ali se bo odzval,” je dejal Kirby, ki ni želel govoriti o podrobnostih predloga.

Vir pri Hamasu je danes potrdil, da v gibanju preučujejo dogovor o šesttedenski prekinitvi ognja, ki bi med drugim omogočil izpustitev izraelskih žensk in otrok v zameno za 900 palestinskih zapornikov.

Kirby je tudi potrdil, da se je pogovorov konec tedna v Egiptu udeležil direktor Centralne obveščevalne agencije (Cia) Williams Burns.

Predsednik ZDA Joe Biden je Burnsa poslal v Kairo le nekaj dni po telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, v katerem je posvaril pred možnostjo spremembe politike ZDA, če Izrael ne bo sprejel več ukrepov za zaščito civilistov v Gazi. Med pogovorom je Biden tudi bolj pritisnil na Netanjahuja glede prekinitve ognja in ga pozval, naj pooblasti svoje pogajalce, da nemudoma sklenejo dogovor o vrnitvi talcev, so sporočili iz Bele hiše.

John Kirby
John Kirby (Foto: PROFIMEDIA)

Kirby je danes povedal, da je Izrael zdaj sprejel več ukrepov za dostavo pomoči v Gazo. “Včeraj smo videli več kot 300 tovornjakov, ki so vstopili v Gazo, in to je napredek,” je dejal, vendar dodal, da mora to postati trajno, pomoč pa se mora še povečati.

“Toda očitno moramo videti, da se bo to število povečalo in da bo trajno, da bi se resnično spoprijeli s hudimi humanitarnimi razmerami v Gazi,” je dodal.

Netanjahu: Datum operacije v Rafi določen

Po besedah Netajahuja si Izrael nenehno prizadeva za dosego svojih ciljev, tudi v okviru pogovorov o prekinitvi ognja v Kairu. Ponovil je, da sta prioriteti uničenje palestinskega islamističnega gibanja Hamas in izpustitev preostalih talcev, ki jih je gibanje zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra, poročajo izraelski mediji.

“Ta zmaga zahteva vstop v Rafo in eliminacijo tamkajšnjih terorističnih bataljonov. To se bo zgodilo – datum je določen,” je dejal Netanjahu, a podrobnosti ni podal.

ZDA so v odzivu sporočile, da še vedno nasprotujejo ofenzivi, saj da bi imela ta “izjemno škodljiv učinek na civiliste” v mestu. Po besedah tiskovnega predstavnika State Departmenta pa bi na koncu škodila tudi varnosti Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Benjamin Netanjahu
Foto: IMAGO/PROFIMEDIA

V pol leta v Gazi ubitih več kot 33.000 ljudi

Izraelska vojska se je sicer v nedeljo, ko je od napada gibanja Hamas na Izrael minilo pol leta, umaknila iz mesta Han Junis in celotnega območja na jugu Gaze. Izraelski obrambni minister Joav Galant je umik pojasnil z besedami, da se bodo umaknjeni vojaki pripravljali na nadaljnje misije na jugu, tudi v Rafi.

Palestinci so se v Han Junis po umiku izraelske vojske začeli vračati. Videoposnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih, sicer prikazujejo obsežno opustošenje v mestu – uničene stavbe in ceste. Bolnišnica Al Amal ima porušenih več sten, zato ne obratuje več. Han Junis tako trenutno nima delujoče bolnišnice, poroča britanski BBC.

V pol leta spopadov je bilo v Gazi ubitih več kot 33.000 ljudi, večinoma žensk in otrok. Hamasov napad na Izrael je terjal življenja 1.170 ljudi, 250 ljudi pa je pristalo v ujetništvu. Humanitarne razmere v enklavi se zaradi ofenzive vztrajno slabšajo, skrbi pa sproža tudi zaostritev razmer v širši regiji. Številne države in mednarodne organizacije že dlje časa pozivajo k prekinitvi ognja v Gazi, a se ta, z izjemo tedenskega premora sredi novembra, še ni uresničila.

Izraelski tank ob meji z Gazo
Izraelski tank ob meji z Gazo (Foto: REUTERS/Amir Cohen)

Nikaragva Nemčiji očita pomoč pri genocidu v Gazi

Nikaragva je danes pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ) predstavila svoja stališča v postopku proti Nemčiji. Berlinu je očitala, da Izraelu pomaga pri genocidu v Gazi, nemško dobavo humanitarne pomoči Palestincem ob istočasnem oboroževanju Izraela pa je označila kot patetično. Berlin bo pred sodniki na kritike odgovarjal v torek.

Predstavnik Nikaragve Daniel Müller je humanitarno pomoč za Gazo, ki jo tudi s pomočjo letal dobavlja Nemčija, označil kot patetičen izgovor, saj da Berlin istočasno Izraelu dobavlja orožje, ki ga ta koristi za ubijanje palestinskih otrok, žensk in moških, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah strokovnjaka za mednarodno pravo Müllerja, ki je februarja predstavljal stališča Slovenije v okviru postopka o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih, se predstavniki nemške vlade zavedajo grozovitih razmerah v Gazi, a kljub temu vztrajajo pri podpori Izraelu. Kot dokaz tega je izpostavil nedavno izjavo zunanje ministrice Annalene Baerbock, ki je razmere v oblegani palestinski enklavi označila za pekel.

Nikaragva je postopek proti Nemčiji sprožila pred več kot mesecem dni, v njem pa Berlinu očita, da z zagotavljanjem politične, finančne in vojaške podpore Izraelu ter z ukinitvijo sredstev za UNRWA spodbuja izvajanje genocida. Očita ji še, da ni izpolnila svojih obveznosti, da stori vse, kar je mogoče, da bi preprečila izvajanje genocida, še posebej v oziru, da ima Nemčija zaradi zgodovinske odgovornosti do judov, poseben odnos z Izraelom. Nikaragva zato zahteva, naj sodišče proti Nemčiji uvede začasne ukrepe, kot je to storila v primeru postopka Južne Afrike, v katerem so sodniki ugotovili, da obstaja verjetnost, da Izrael izvaja genocid v Gazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje