Ruske sile naj bi dosegle napredek na jugu Ukrajine

Svet 22. Jan 202314:05 > 20:04 4 komentarji
Gleb Garanich/REUTERS

Ruske sile naj bi dosegle napredek na jugu Ukrajine. Napredovale naj bi proti dvema mestoma v regiji Zaporožje na jugu države, kjer so se ta teden zaostrili spopadi z ukrajinskimi silami. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je ob dnevu enotnosti izrazil prepričanje v zmago Ukrajine.

Ruske sile napredujejo proti dvema mestoma v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine, kjer so se ta teden zaostrili spopadi z ukrajinskimi silami. Boji naj bi potekali na območju mest Orikiv in Guljajpole.

Po besedah vodje proruskih oblasti v regiji Zaporožje Vladimirja Rogova se fronta premika zlasti v dveh smereh, okoli krajev Orikiv in Guljajpole, je poročala ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

Orikiv leži približno 50 kilometrov južno od istoimenske regionalne prestolnice Zaporožje, ki je pod nadzorom Kijeva, Guljajpole pa bolj vzhodno. V obeh krajih je pred rusko invazijo živelo okoli 15.000 ljudi.

Kot je dejal Rogov, na teh območjih potekajo aktivni boji. “Pobuda je v naših rokah,” je dejal po poročanju Rie Novosti, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Rogov je v začetku tedna napovedal “lokalno ofenzivo” okoli Orikiva in potrdil zavzetje vasi Lobkove v Zaporožju, o čemer je v petek poročalo tudi rusko obrambno ministrstvo.

Ukrajinska vojska pa je v današnjem rednem dnevnem poročilu sporočila, da je bilo več kot 15 naselij tarča ruskega obstreljevanja v Zaporožju.

Nemški tanki leopard veljajo kot eni najbolj zmogljivih na svetu
Radovan Stoklasa/REUTERS

Zaradi suma poneverbe razrešili ukrajinskega vladnega uradnika

V primeru domnevne korupcije je bil danes odpuščen višji ukrajinski uradnik, osumljen poneverbe. Ukrajinski premier Denis Šmihal je na Telegramu naznanil razrešitev Vasilija Lozinkija, namestnika ministra za razvoj skupnosti, ozemelj in infrastrukture. Lozinkija, ki je bil na položaju od maja 2020, je v soboto aretiral ukrajinski nacionalni protikorupcijski urad (NABU) zaradi suma poneverbe. Urad je sporočil, da je Lozinki prejel 400.000 ameriških dolarjev “za olajšanje sklepanja pogodb za nakup opreme in generatorjev po napihnjenih cenah”. Ukrajina se po ruskih napadih na energetsko infrastrukturo sooča s pomanjkanjem električne energije in potrebuje generatorje.

V drugem domnevnem primeru korupcije pa je obrambno ministrstvo v Kijevu danes zanikalo poročila, da je močno napihnilo cene v nedavno sklenjeni pogodbi za nakup hrane za vojake. Lokalni mediji so v soboto obtožili ministrstvo, da je podpisalo dogovor po cenah, ki so “dva- do trikrat višje” od trenutnih cen osnovnih živil. Podpisana pogodba za leto 2023 bi bila vredna 13 milijard ukrajinskih grivn (okoli 322 milijonov evrov). Obrambno ministrstvo je poročila označilo za lažna in zatrdilo, da “nabavlja proizvode v skladu s postopkom, ki ga določa zakon”.

Ukrajina obeležuje dan enotnosti

Ukrajina danes praznuje dan enotnosti, s čimer obeležuje razglasitev akta o združitvi iz leta 1919 med Ukrajinsko ljudsko republiko in Zahodno ukrajinsko ljudsko republiko. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob dnevu enotnosti čestital državljanom in izrazil prepričanje v zmago Ukrajine, ki se že skoraj leto dni sooča z rusko agresijo.

Milijoni ljudi v Ukrajini danes stojijo skupaj, da bi branili svojo državo, je dejal in izpostavil tudi zgodovinska mesta v različnih regijah Ukrajine. “In vsi skupaj branimo Kijev. In vsi skupaj branimo Harkov. In vsi skupaj osvobajamo Herson,” je dejal Zelenski in zatrdil, da bodo zmagali skupaj.

Herson je pod ukrajinskim nadzorom, a večino istoimenskega območja zasedajo ruske sile. Zelenski je ponovno dejal, da bo osvobojena celotna Ukrajina, vključno s Krimom, ki si ga je Moskva priključila leta 2014.

Nemški obrambni minister napovedal obisk Ukrajine

Novi nemški obrambni minister Boris Pistorius je medtem sporočil, da namerava kmalu obiskati Ukrajino.

Kot je povedal za današnjo izdajo časnika Bild, bo državo, ki se sooča z rusko agresijo, verjetno obiskal v naslednjih štirih tednih. Glede morebitne dobave tankov leopard Kijevu pa je dejal, da se Nemčija glede tega usklajuje s partnerji, predvsem z ZDA.

“Gotovo je, da bom kmalu odpotoval v Ukrajino. Verjetno že v naslednjih štirih tednih,” je dejal Pistorius v pogovoru za Bild. Ob tem je pojasnil, da se je v petek na srečanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v Ramsteinu sestal z ukrajinskim obrambnim ministrom Oleksijem Reznikovom, s katerim sta imela poglobljeno izmenjavo.

Preberite še: Spor o tankih: Poljska bi jih Ukrajini lahko poslala brez privolitve Nemčije

Še brez dogovora o dobavi nemških leopardov

Zahodnim zaveznicam se na srečanju, na katerem so govorili o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini, ni uspelo dogovoriti glede pošiljanja bojnih tankov leopard Ukrajini, za katere Kijev že dlje časa prosi. Nemčija, ki ima kot proizvajalka pri tem ključno vlogo, saj mora odobriti vsak izvoz omenjenih tankov, tudi iz drugih držav, je do tega še vedno zadržana.

Na vprašanje, kdaj bo sprejeta odločitev o dobavi leopardov, je Pistorius dejal, da je Berlin glede tega vprašanja v zelo tesnem dialogu z mednarodnimi partnerji, predvsem z ZDA. Ob tem je ponovil, kar je dejal že ob robu srečanja v Ramsteinu, da je na ministrstvu naročil, naj zaradi čim boljše pripravljenosti v primeru morebitne odločitve “preverijo vse do te mere, da ne bomo po nepotrebnem izgubljali časa”, če in ko bodo tanki odposlani.

Nemški kancler Olaf Scholz je v Parizu na vprašanje o tem, ali bo Nemčija Ukrajini vendarle dobavila tanke leopard, dejal le, da se o tem usklajujejo z zavezniki. Ob tem pa francoski predsednik Emmanuel Macron ni izključil možnosti dobave francoskih bojnih tankov Ukrajini, je pa opozoril, da to ne sme voditi k eskalaciji konflikta. Opozoril je še, da je treba upoštevati raven usposobljenosti ukrajinskih vojakov, pa tudi, da dobava ne sme okrniti francoske obrambne sposobnosti.

Preberite še: Macron ne izključuje dobave francoskih bojnih tankov Ukrajini

Predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin pa je danes opozoril, da bi nadaljnje zahodne dobave orožja Ukrajini pripeljale do “globalne katastrofe”. Rusija bi v primeru, da bi zahodne zaveznice Kijevu dobavile orožje, ki bi ga uporabili za ponovno zavzetje ozemelj, uporabila še močnejše orožje, je napovedal.

Če Washington in države Nata pošljejo orožje Ukrajini, ki bo uporabljeno “za napade na mesta ali poskuse zavzetja naših ozemelj”, bi to izzvalo “povračilne ukrepe z uporabo močnejšega orožja”, je zapisal Volodin na svojem kanalu na Telegramu.

PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje