Narko tunel na meji med ZDA in Mehiko dolg kot nogometno igrišče

Svet 17. Maj 202213:20 0 komentarjev
Reuters

Ameriške oblasti so na meji med Kalifornijo in Mehiko odkrile podzemni predor dolžine nogometnega igrišča. Tunel z utrjenimi stenami, elektriko, prezračevanjem in celo tiri je bil namenjen tihotapljenju drog med državama. V policijski akciji je bilo aretiranih šest ljudi, zaseženih pa 799 kilogramov kokaina, 75 kilogramov metamfetamina in 1,6 kilograma heroina. Od leta 2006 so na meji med Kalifornijo in Mehiko odkrili približno 15 podobnih predorov, ki jih uporabljajo tihotapci med Mehiko in ZDA.

Ameriške oblasti so odkrile podzemni tunel za tihotapljenje drog na meji med Kalifornijo in Mehiko. Predor dolžine nogometnega igrišča (dolžina igrišča za ameriški nogomet je 91,44 metra, op. a.) ima utrjene stene, elektriko, prezračevanje in tire. Podzemni rov, ki vodi od skladišča v industrijskem območju na ozemlju ZDA, so preiskovalci po poročanju časnika The Guardian, odkrili prejšnji teden in je le 800 metrov stran od mejnega prehoda Otay Mesa med Tijuano v Mehiki in San Diegom v ZDA. Na tem območju so v preteklih 20 letih odkrili več kot ducat podobnih rovov za tihotapljenje drog.
Reuters / Vojska pred hišo, ki so jo uporabljali kot skrivališče za droge.
Ameriški zvezni agentje so postavili zasedo v eni od hiš, ki so jo uporabljali kot skrivališče za droge (na fotografiji zgoraj), po prijavi okrožnega sodišča v San Diegu pa so v bližini skladiščnega kompleksa začeli ustavljati avtomobile, v katerih so našli škatle s kokainom. V raciji v omenjenem skladišču niso našli drugih drog, ampak luknjo v cementnih tleh — vhod v podzemni tunel, ki vodi do Tijuane. V avtomobilih in skrivališču so zasegli 799 kilogramov kokaina, 75 kilogramov metamfetamina in 1,6 kilograma heroina, aretirali so šest oseb.
Reuters / Vhod v podzemni rov.
Predor med državama je bil izkopan na enem najbolj utrjenih predelov meje, kar po poročanju Guardiana ponazarja omejitve Trumpovega zidu na meji, ki je učinkovit zoper majhne rove, a se ne more kosati s tovrstnimi “sofisticiranimi” podzemnimi prehodi globlje pod površjem.
Od leta 2006 so policisti na meji med Kalifornijo in Mehiko odkrili približno 15 tovrstnih tunelov. Veliko jih je prav v industrijskem območju Otay Mesa v San Diegu, saj je zemlja, podobna glini, enostavna za kopanje, skladišča pa nudijo kritje pri teh aktivnostih. Takšni podzemni rovi na meji so se začeli pojavljati v 90. letih prejšnjega stoletja, uporabljali so jih za tihotapljenje marihuane, večina jih je bila v Kaliforniji in Arizoni, povezovali pa so jih z mehiškim kartelom Sinaloa.
Po zakonu morajo ZDA te predore po odkritju na svojem delu ozemlja zapolniti z betonom. Najdaljši nezakonito zgrajen predor med državama sicer meri 1.313 metrov, odkrili pa so ga leta 2020 prav na meji med Tijuano in Kalifornijo.
Reuters / Slika dela rova, ki je bil odkrit prejšnji teden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!