Nasa ponovno zamaknila izstrelitev teleskopa James Webb

Svet 24. Nov 202110:14 > 12:03 0 komentarjev
Vesoljski teleskop James Webb
NASA/Desiree Stover

Izstrelitev težko pričakovanega Nasinega vesoljskega teleskopa James Webb, ki je bila načrtovana za 18. december, je ponovno prestavljena. Vnovič se je zamaknilo zaradi incidenta, ki se je zgodil med pripravami na izstrelitev, so sporočili iz Nase.

Izstrelitev Nasinega vesoljskega teleskopa James Webb, ki bo najzmogljivejši in največji vesoljski teleskop doslej, je bila sprva načrtovana za 18. december. Nasa pa je 22. novembra sporočila, da je izstrelitev njenega paradnega teleskopa ponovno prestavljena, in sicer na 22. december.

Ponovno so jo zamaknili zaradi incidenta, ki se je zgodil med pripravami na izstrelitev v Francoski Gvajani. Kot je sporočila Nasa, se je med pripravami nenadno in nenačrtovano sprostil vpenjalni trak, s katerim so Jamesa Webba pritrdili na raketo Ariane 5, kar je povzročilo vibracije po celotni napravi.

Teleskop James Webb
NASA/Chris Gunn

Ekipa mora opraviti dodatna testiranja, da preveri, ali so ob tem incidentu na napravi nastale kakšne poškodbe. Testiranje naj bi bilo zaključeno do konca tedna in takrat bo znanih več informacij.

Projekt James Webbb sicer zamuja že nekaj let. Eden od razlogov za to je tudi velika oddaljenost teleskopa od Zemlje, zaradi katere ga, ko bo enkrat v vesolju, ne bo mogoče več popraviti ali nadgraditi. Že pred izstrelitvijo je zato treba poskrbeti, da vse brezhibno deluje, saj popravnega izpita ne bo.

Teleskop, ki bo mnogo močnejši od svojega predhodnika Hubbla, bo ključni observatorij naslednjega desetletja. Omogočil bo vpogled v začetke vesolja, več kot 13,5 milijarde let nazaj, ko so temo zgodnjega vesolja osvetlile prve zvezde in galaksije, narejene iz vodika in temne snovi.

O teleskopu James Webb in vlogi Slovenije v tem projektu smo pisali tudi v rubriki Poglobljeno.

Teleskop James Webb
NASA/Adriana Manrique Gutierrez

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!