Nasa s sondo uspešno zadela asteroid: “Začenjamo novo dobo človeštva”

Svet 27. Sep 202207:33 3 komentarji
Nasa
PROFIMEDIA

Nasa je uspešno izvedla prvi poskus planetarne zaščite Zemlje. S sondo DART (Double Asterodi Redirection Test) je zadela asteroid in spremenila njegovo tirnico.

Misija je trajala deset mesecev, Nasino vesoljsko plovilo pa je namerno trčilo v asteroid ob 19.14. Asteroid Dimorphos za Zemljo sicer ni bil nevaren, saj ni kazalo, da bi lahko trčil v naš planet, a ta poskus lahko pomeni veliko prelomnico v zaščiti našega planeta pred različnimi nevarnostmi iz vesolja. “Začenjamo novo dobo človeštva. Dobo, v kateri se potencialno lahko zaščitimo pred nečim, kot je nevaren trk asteroida,” je dejala Lori Glaze, direktorica Nasinega oddelka za planetarne znanosti. “Kakšna neverjetna stvar. Te zmogljivosti še nikoli nismo imeli,” je dodala.

Trk se je zgodil relativno blizu Zemlje, in sicer na oddaljenosti 11 milijonov kilometrov, poroča CNN. Sonda se je v asteroid zaletela s hitrostjo 6,6 kilometra na sekundo, kar naj bi spremenilo njegovo hitrost za 0,4 milimetra na sekundo. Čeprav se to morda ne zdi veliko, pa bi se lahko orbita z leti močno spremenila. Trk naj bi poleg tega vplival tudi na tirnico asteroida Didymos, v Nasi pa zagotavljajo, da ni nevarnosti za trk z Zemljo. Masa Dimorfosa pa je na drugi strani po ocenah njegove gostote skoraj pet milijonov ton, so zapisali v Nasi.

Strokovnjaki o taki obrambi razmišljajo že leta

V našem Osončju kroži več kot milijon znanih asteroidov. Med njimi je podskupina potencialno nevarnih asteroidov, ki so dovolj veliki, da bi lahko ob trku z Zemljo povzročili veliko škodo. Znanih je več tisoč takšnih vesoljskih teles.

Strokovnjaki za tako imenovano obrambo pred asteroidi že leta razmišljajo, kako bi se obvarovali pred možnim trkom z asteroidom, ki bi prišel Zemlji na pot.

Ena od zamisli je, da bi s trkom sonde poskušali spremeniti pot asteroida, kar poskušajo preveriti s projektom DART.

Misija DART ni prvi poskus Nase, da bi s sondo zadela v asteroid. 4. julija 2005 je manjše plovilo, ki ga je izpustila ameriška sonda Deep Impact, trčilo v jedro kometa Tempel 1. Takrat pa cilj ni bil spremeniti poti kometa, temveč bolje preučiti njegovo notranjost. Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje