Našli še dva mrtva ruska tajkuna. Od začetka vojne že več kot 40 sorodnih smrti

Svet 25. Jul 202313:10 0 komentarjev
MOSKOVSKA POLICIJA
PROFIMEDIA

Konec tedna so v Moskvi našli še dva mrtva ruska milijarderja. Policija pravi, da v nobenem od teh primerov ni šlo za umor. Glede na več kot 40 podobnih smrti od začetka vojne v Ukrajini pa mnogi ne verjamejo več v naključja.

Nenadne in pogosto nepojasnjene smrti ruskih tajkunov se nadaljujejo. Te dni so v Moskvi našli še dva mrtva milijarderja, Igorja Kudrjakova in Antona Andrejeviča Čerepenikova, poroča N1 Zagreb.

63-letni oligarh Kudrjakov je bolehal za rakom v napredovanem stadiju, kar naj bi bil tudi vzrok smrti, v bolj sumljivih okoliščinah pa je umrl 23 let mlajši Čerepenikov. Vzrok njegove smrti naj bi namreč bilo predoziranje z medicinskim plinom. Policija okoliščine še preiskuje, čeprav naj bi dejala, da v nobenem primeru ne kaže na umor.

Od začetka invazije že več kot 40 podobnih smrti

Kudrjakov je obogatel s podjetjem Servis 77, ki velja za najbolj priljubljeno dostavno službo v Rusiji. Že od nekdaj naj bi bil povezan tudi z ruskimi oblastmi, kar mu je pomagalo do statusa milijarderja, piše N1 Zagreb.

Čerepenikov je bil vzhajajoča ruska zvezda. Obogatel je z delovanjem v IT-sektorju, potem ko je leta 2018 ustanovil družbo ICS Holding. Čeprav je bil takrat star komaj 35 let, se mu je že od prvega dne uspelo povezati z ruskimi varnostnimi službami, podpisati partnerstva in sodelovanja s približno tridesetimi drugimi tehnološkimi podjetji ter pridobiti posel izdelave prisluškovalnih naprav.

Nadzor nad ICS Holding, ki ga je Čerepenikov leta 2020 prodal milijarderju Ališerju Usmanovu, je imela družba Citadel. Ta je v Rusiji odgovorna za posebne “protiteroristične zakone”, ki so omogočili prisluškovanje državljanom.

Špekulira se, da je bil Čerepenikov tesno povezan z obveščevalnimi službami in vohunskimi dejavnostmi Rusije, vendar ni jasno, kakšni bi bili motivi za njegov morebitni umor.

Oba omenjena ruska tajkuna sta umrla v razmiku 48 ur. Od začetka vojne v Ukrajini je na podoben način umrlo že več kot več kot 40 ruskih oligarhov in znanstvenikov. Številni pri vseh teh smrtih ne verjamejo več v naključja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!