Nasprotniki monarhije še nikoli tako glasni: “To ni moj kralj”

Svet 06. Maj 202315:34 0 komentarjev
kronanje nasprotniki
REUTERS

Kronanje v Londonu so spremljali tudi tisti, ki monarhiji nasprotujejo. Še pred nekaj leti bi bilo kaj takega nepredstavljivo.

“Raje bom poležaval in pojedel nekaj krofov,” je za BBC napovedal Tarek Ahmed, 21-letni vodja marketinga iz Kenta, ki je eden od tistih, ki niso najbolj navdušeni nad kronanjem Karla III. Dodal je, da se še ni odločil, ali podpira kraljevo družino ali ne. “Če državi služijo denar, bomo srečni. To pomeni več denarja za stvari, kot sta zdravstvo in izobraževanje. Če pa temu ni tako, potem jih nočem. Ne poznam odgovora,” pravi.

Bolj odločna pri svojem mnenju je aktivistka Chantelle Lunt, ki si kronanja ni ogledala. Sama pravi, da monarhija nima mesta v sodobni družbi. “To je trenutek, ko bi nam moralo biti dovoljeno razmišljati o demokraciji v Združenem kraljestvu in glasovati o tem, ali želimo še naprej imeti monarhijo,” je dejala.

“Mislim, da je to velika zapravljanje javnega denarja,” pa je povedala 51-letna babica Oli Silverwood-Cope, ki je današnji dan preživela na delovnem mestu v porodnišnici. Dedni vodja države je po njenem mnenju elitističen in nedemokratičen. “Na vrhu naše družbe imate majhno, cvetočo skupino elite, vsi ostali pa se trudijo, da bi preživeli mesec in imeli hrano na mizi,” pravi. “Kraljeva družina ima svoje osebno bogastvo, a kljub temu moramo mi, davkoplačevalci, financirati to parado sredi finančne krize,” dodaja.

kronanje nasprotniki monarhije
REUTERS

Precej nasprotnikov monarhije je bilo prisotnih med množico, ki je spremljala kronanje. Med množico rdeče-modro-belih vzorcev oblek in britanskih zastav jih je bilo moč prepoznati po rumenih zastavah ali plakatih, na katerih so napisi “To ni moj kralj” ali “Odpravite monarhijo”.

Za časa vladavine kraljice Elizabete II. protimonarhisti niso bili tako vidni. Tudi sami priznavajo, tako BBC, da se niso želeli izpostavljati, ker niso želeli vzbuditi nasprotovanja javnosti. Zdaj pa se zdi, da so maske padle.

kronanje nasprotniki monarhije
REUTERS

Nasprotniki monarhije so sicer v Veliki Britaniji še vedno v manjšini, saj kralja na čelu države še vedno raje vidi 58 odstotkov Britancev, kot je pokazala javnomnenjska raziskava YouGov. Še pred desetimi leti je bil ta odstotek precej višji, 73 odstotkov.

Izvoljenega predstavnika zdaj bi raje videlo 26 odstotkov vprašanih. Med podporniki kralja prevladujejo starejši od 50 let, medtem ko so mlajši bodisi neopredeljeni ali pa monarhiji nasprotujejo. Najmočneje ji nasprotujejo stari med 25 in 49 let – skoraj polovica. Mlajši od 25 let so bolj neodločni. Monarhiji nasprotuje slaba tretjina, prav toliko pa jih jo podpira ali pa so neopredeljeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!