Natakar v mesecu dni zaslužil več kot 17.000 evrov. Kako mu je uspelo?

Navdih 01. Sep 202318:32 0 komentarjev
natakar
Foto: PROFIMEDIA

Zahvaljujoč novemu načinu nagrajevanja zaposlenih znani lastnik več restavracij Michel Péclard nima težav s pomanjkanjem kadra. Po tem, ko je uvedel sistem, ki natakarjem omogoča visoke zaslužke, so ti po njegovih besedah postali bolj motivirani za delo.

Gostinci po vsej Evropi se po pandemiji covida-19 soočajo s kroničnim pomanjkanjem kadra. Nekateri so se, da bi preživeli, odločili okrniti jedilnik ali skrajšati obratovalni čas. Tako bi lahko obstali in strankam postregli po najboljših močeh. So pa tudi gostinci, ki so se v svoje kadre odločili vlagati.

Natakar iz švicarskega Züricha je tako v mesecu juniju v žep pospravil slabih 17.300 evrov plače in to zahvaljujoč novemu načinu nagrajevanja, ki ga je v svojih restavracijah uvedel znani gostinec Michel Péclard, poročanje časnika NZZ am Sonntag povzema spletna stran Morski.hr. Lastnik verige restavracij je zaposlenim namreč omogočil, da si z njim delijo celoten dobiček. 56-letni Péclard, ki si skupaj s poslovnim partnerjem lasti 16 lokalov, je za NZZ am Sonntag pojasnil, da mora imeti poleti, ko so tudi terase polne gostov, na voljo čim več natakarjev. Da bi jih obdržal v službi, je z njimi sklenil dogovor, da jim bo k plači prištel še znesek v višini sedmih oziroma osmih odstotkih celotnega dobička.

Rezultat takšnega načina nagrajevanja je, da njegovi zaposleni v povprečju prejmejo med slabih 8.400 in slabih 12.600 evrov mesečne plače. Najvišja plača doslej je znašala slabih 17.300 evrov, izplačana je bila v juniju – brez napitnin. Ker z zaposlenimi delijo celoten dobiček, so ti po besedah Michela Pèclarda postali bolj motivirani za delo. Kakovost storitev v njegovih restavracijah pa se je posledično močno povečala. “Zaposleni delajo bolj vestno – kot da bi bili sami lastniki restavracij,” je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!