Natanko mesec dni po streljanju na šoli v Beogradu že peti protest proti nasilju

Svet 03. Jun 202318:02 0 komentarjev
Beograd, protest proti nasilju
Profimedia

Na beograjskih ulicah se znova zbirajo množice na protestu proti nasilju. Proteste je sprožila tragedija na beograjski šoli, kjer je 13-letni učenec pred točno enim mesecem z očetovo pištolo ubil devet učencev in varnostnika.

V Beogradu se odvija že peti protest pod geslom “Srbija proti nasilju”. Protestniki se bodo zbrali pred stavbo parlamenta in se sprehodili do predsedniške palače.

Protesti proti nasilju so se začeli potem, ko je pred točno enim mesecem na beograjski šoli 13-letni učenec z očetovo pištolo ubil devet učencev in varnostnika.

Četrti protest je bil 28. maja, ko se je kljub dežju pred parlamentom zbralo na tisoče protestnikov. Protestniki so kritični do oblasti in do nekaterih srbskih medijev, ki jih vodijo kot nekritično podvržene oblasti.

Po zadnjem protestu, ki je tako kot prejšnji trije potekal mirno, je sicer sledilo več incidentov, ko je več skupin ljudi po uradnem zaključku shoda poskušalo na silo vstopiti v prostore medijske hiše RTS in srbskega parlamenta, a so jim to preprečili predstavniki opozicije in varnostniki.

Organizatorji shoda Srbija proti nasilju so se distancirali od “skupine neodgovornih ljudi” in v sporočilu za javnost ocenili, da je bil njihov cilj “diskreditirati upravičeno nezadovoljstvo in proteste državljanov”.

Tokrat so organizatorji že vnaprej posvarili pred provokatorji. Poslala naj bi jih Srbska napredna stranka, ki ji pripada tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, je na spletnem omrežju Twitter zapisal Nemanja Šarović, vodja gibanja “Ljubezen, vera, upanje”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!