Nato proti območju prepovedi letenja nad Ukrajino

Svet 04. Mar 202214:43 3 komentarji
Jens Stoltenberg, Nato
Olivier Douliery/Pool via REUTERS

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je povedal, da se zaveznice strinjajo, da nad Ukrajino ne bo Natovih letal, prav tako na ukrajinski zemlji ne bo njihovih sil. Po besedah Stoltenberga je odgovornost zaveznic Nata, da preprečijo, da bi se ta vojna razširila izven meja Ukrajine, saj bi to bilo še "nevarnejše, pogubnejše in bi povzročilo še več človeškega trpljenja".

V svojem govoru po izrednem zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato je generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg sporočil, da so zaveznice zavrnile zahtevo Kijeva za uvedbo prepovedi letov nad Ukrajino. Kljub prošnji iz Kijeva je odgovornost zaveznikov, da preprečijo eskalacijo te vojne izven Ukrajine, saj bi to bilo “še bolj nevarno, bolj pogubno in bi povzročilo še več človeškega trpljenja”, je dodal generalni sekretar Nata. Prav tako na ukrajinski zemlji ne bo vojakov Nata, je še povedal.

Stoltenberg je napovedal, da bo zveza še bolj okrepila sodelovanje s Finsko in Švedsko, ki bosta sodelovali na vseh zavezniških posvetovanjih, povezanih z vojno v Ukrajini. Poudaril je, da Nato ne išče vojne z Rusijo in da to njihova vojna, temveč vojna ruskega predsednika Vladimirja Putina. Opozoril je na tveganja za Gruzijo, Moldavijo in BiH ter pozval h krepitvi pomoči zavezništva Gruziji in BiH v luči ruske grožnje.

Še enkrat je ponovil, da je ruska invazija na Ukrajino “očitna kršitev mednarodnega prava” in da članice Nata ter njihove zaveznice zbirajo informacije in nadzorujejo to, kar se dogaja v Ukrajini. Pozdravil je odločitev tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da začne preiskavo domnevnih vojnih zločinov med vojno. “Prepričati se moramo, da bosta predsednik Putin in beloruski predsednik odgovarjala za to, kar počneta. To je krutost, to je nehumanost, to je kršenje mednarodnega prava,” je dejal generalni sekretar Nata.

Stoltenberg je še opozoril, da so pred Ukrajino še slabši dnevi, saj pričakujejo, da bo Rusija uporabila ‘težje orožje’: “Več bo smrti, več trpljenja, več uničenja.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje