Tožilec ICC prejel podporo 39 držav članic, preiskava se lahko začne

Svet 03. Mar 202207:13 > 08:08 1 komentar
Karim Khan
PROFIMEDIA

Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je v sredo začel "aktivno preiskavo dogajanja" v Ukrajini. Preiskoval bo dogajanje od novembra 2013.

“Predsedstvo ICC sem pred nekaj trenutki obvestil o odločitvi za takojšnji začetek aktivne preiskave razmer” v Ukrajini, je povedal Karim Khan. “Zbiranje dokazov se je začelo,” je dodal. Zapisal je še, da je njegov urad v preliminarni preiskavi razmer v Ukrajini ugotovil, da obstaja “zadostna osnova za domnevo, da so bili storjeni zločini, ki sodijo pod pristojnost sodišča”. Urad je identificiral tudi “potencialne primere”.

Podpore sodnikov Khan ne potrebuje

Khan je že v ponedeljek sporočil, da namerava sprožiti preiskavo razmer v Ukrajini. Zdaj je prejel še podporo 39 držav pogodbenic ICC, ki jo je potreboval za to. Tako ne potrebuje potrditve sodnikov.

“Ta podpora držav pomeni, da lahko sprožim preiskavo dogajanja v Ukrajini od 21. novembra 2013 dalje,” je zapisal Khan. Vključevala “bo vse pretekle in sedanje obtožbe o vojnih zločinih, zločinih proti človečnosti ali genocidu, zagrešenih na kateremkoli območju Ukrajine s strani kogarkoli”, je dodal.

Zagotovil je, da bo preiskava objektivna in neodvisna in se bo osredotočila na odgovornost za zločine pod pristojnostjo ICC. ICC sicer lahko preganja le zločine na ozemlju 123 držav članic. Ukrajine ni med njimi, a je leta 2014 sprejela pristojnost sodišča. Rusija pa je izstopila iz ICC, tako da bo lahko to sodišče Ruse preganjalo samo, če jih bodo aretirali na ozemlju države, ki priznava pristojnost sodišča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje