Natova bojna skupina s pripadniki Slovenske vojske pripravljena na delovanje

Slovenija 06. Okt 202209:22 0 komentarjev
Nato, Slovaška
PROFIMEDIA

Večnacionalna bojna skupina zveze Nato na Slovaškem, v kateri sodeluje tudi 101 pripadnik Slovenske vojske, je po uspešno opravljenih vajah pripravljena na delovanje. Poleg Slovenije in gostiteljice Slovaške v bojni skupini, ki jo skupno sestavlja 14.600 vojakov, sodelujejo še Nemčija, Češka in ZDA.

Zveza Nato je sporočila, da je nova večnacionalna bojna skupina, ki je bila ustanovljena za boljšo zaščito vzhodnega krila zavezništva in se nahaja na Slovaškem, pripravljena na delovanje. Njeni pripadniki so med nedavno zaključenimi vajami Strong Cohesion pokazali, da lahko opravljajo svoje naloge, so v sredo zatrdili v Bruslju.

V bojni skupini, ki jo sestavlja 14.600 vojakov, sodelujejo poleg Slovaške še Nemčija, Češka, ZDA in Slovenija. Približno 13.500 vojakov prihaja iz države gostiteljice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Namen vaje Strong Cohesion je bil preizkusiti funkcionalnost bojne skupine in njeno sposobnost delovanja pod enotnim poveljstvom, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Okrepitev Natovega vzhodnega krila je odgovor na rusko vojno proti Ukrajini. Ob že obstoječih štirih bojnih skupinah v baltskih državah in na Poljskem ima tako Nato po novem skupno osem večnacionalnih bojnih skupin od Baltika do Črnega morja.

V okviru Natove dejavnosti Okrepljena pozornost (enhanced Vigilance Activities – eVA) na Slovaškem od začetka poletja deluje kontingent Slovenske vojske s 101 pripadnikom. Odločitev o sodelovanju Slovenske vojske z do 200 pripadniki je vlada sprejela na seji 23. marca letos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!