Navalni sporočil, da mu ne omogočijo zdravniške pomoči. “To je nov poskus umora”

Svet 12. Jan 202314:48 0 komentarjev
Aleksej Navalni
Evgenia Novozhenina/REUTERS

Zaprti kritik Kremlja Aleksej Navalni skupaj s svojimi odvetniki ocenjuje, da zavrnitev dostopa do zdravniške pomoči, ki jo potrebuje zaradi simptomov gripe, predstavlja nov poskus umora. Več sto ruskih zdravnikov pa je v oprtem pismu pozvalo oblasti, naj prenehajo mučiti Navalnega in mu zagotovijo ustrezno oskrbo.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je v sredo opozoril, da so mu kljub simptomom gripe, vključno s povišano telesno temperaturo, v zaporu zavrnili dostop do zdravstvene oskrbe. Skupaj s svojo odvetniško ekipo je to označil za nov poskus umora.

Navalni je pojasnil, da si celico deli z moškim, ki je zbolel za gripo, in uradnike obtožil, da zapornika uporabljajo kot biološko orožje. Še pred tem si je celico delil z duševno moteno osebo, ki mu ponoči ni dala miru, je dodal.

Tudi njegova odvetniška ekipa je opozorila, da si Moskva želi, da bi v zaporu umrl. “Putin še vedno poskuša ubiti Navalnega, vendar na tišji in počasnejši način,” je ekipa zapisala na Telegramu. Ob tem je še dodala, da je bila sodna obravnava v sredo zaradi slabega počutja njihove stranke preložena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pismo ruskih zdravnikov

Več sto ruskih zdravnikov je medtem v oprtem pismu pozvalo oblasti, naj prenehajo mučiti Navalnega in mu zagotovijo ustrezno zdravstveno oskrbo. “Zavrnitev izročitve potrebnih zdravil neposredno ogroža življenje ruskega državljana Alekseja Navalnega,” so zapisali v pismu.

Zahtevam ruskih zdravnikov se je pridružil tudi tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price, ki je na Twitterju pozval k zagotavljanju vse ustrezne zdravstvene oskrbe Navalnemu.

46-letnega Navalnega so zaprli v začetku leta 2021, ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi s strupom novičok avgusta 2020. Trenutno v kazenski koloniji približno 260 kilometrov severovzhodno od Moskve prestaja devetletno zaporno kazen zaradi več obsodb, med drugim zaradi kršenja pogojnega izpusta, nespoštovanja sodišča, domnevne korupcijske afere iz leta 2014 in izzivanja Kremlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!