Ne le plačo, zdaj delavcem ponujajo še nagradno potovanje in počitnice

Svet 27. Jun 202215:33 > 21:14 0 komentarjev
Hrvaška
PROFIMEDIA

V hrvaškem turističnem sektorju po ocenah primanjkuje okoli deset tisoč delavcev. Ker očitno zanimanja za delo v turizmu ni, delodajalci postajajo vse bolj kreativni pri privabljanju dodatne delovne sile. Tudi tako, da svojim zaposlenim nudijo plačano nagradno potovanje v enega izmed evropskih mest in plačane poletne počitnice.

Eden izmed lastnikov lokala na Hrvaškem je v preteklih dneh objavil oglas za delo. Poleg “normalnega delodajalca, ki ceni svoje delavce”, ponuja tudi plačano nagradno potovanje v eno izmed evropskih prestolnic po izbiri (Berlin, Pariz, Bruselj, Amsterdam, Milano …). Zraven pa tudi plačan dopust oziroma letovanje v “atraktivni namestitvi s tremi ali štirimi zvezdicami na Hrvaškem ali drugi destinaciji po dogovoru”. Oglas za delo za nedoločen čas ponuja plačilo od 863 evrov do 1.000 evrov plačila.

Na Hrvaškem si sicer letos po tem, ko je turistični sektor zdesetkala pandemija covida-19, obetajo bogato turistično sezono. Turizem na Hrvaškem predstavlja pomemben vir dohodka, saj zajema kar petino njihovega gospodarstva. V prvih petih mesecih tega leta je državo obiskalo tri milijone turistov, kar je trikrat več kot lani. V letu 2019 so naši južni sosedje zabeležili rekordno število turistov – 21 milijonov. “Želja za potovanji je velika. Turisti prihajajo,” je dejal Veljko Ostojić, direktor hrvaške turistične zveze. In če je zanimanja za dopustovanje na idiličnih hrvaških otočkih na Jadranu veliko, pa tega ni za delo. Po službenih ocenah naj bi letos primanjkovalo okoli 10 tisoč turističnih delavcev. “Situacija je skrb vzbujajoča,” je po poročanju N1 Zagreb povedal Stanislav Briškoski, lastnik gostilne v Rovinju in predsednik ceha gostincev.

Hrvati zapuščajo državo, prihajajo tujci

Od vstopa Hrvaške v Evropsko unijo leta 2013 je državo zapustilo več kot 250 tisoč Hrvatov, ki so se trebuhom za kruhom odselili v Nemčijo, Avstrijo in celo Irsko. Delavci v gostinstvu pa so bili v času pandemije covida-19 prisiljeni poiskati delo v drugih panogah, kjer so tudi ostali, saj so prejemali boljše plačilo in fleksibilnejši delovni čas. Hrvaška je prav tako lani ukinila kvote za tuje delavce in te sprejela iz sosednjih balkanskih držav in iz Azije. Do junija je bilo izdanih več kot 51 tisoč delovnih dovoljenj za tujce, največ v gradbeništvu, gostinstvu in turizmu. To je kar dvakrat več kot v enakem obdobju leta 2021. Letos pa naj bi bilo delovnih dovoljenj izdanih za skoraj 100 tisoč.

In medtem ko tuja delovna sila zapolnjuje delovna mesta, v hrvaški turistični panogi menijo, da bi morali poskušati pritegniti tudi lastne državljane. Nekateri gostinci namreč pravijo, da bi morala vlada spodbujati vpise v poklicne šole, ki bi vodile izobraževanje za turistične poklice. Nataša Kačar, direktorica Zavoda za zaposlovanje v turizmu na drugi strani ocenjuje, da imajo mladi drugačno mentalno strukturo. “Če so izpolnjeni njihovi pogoji in cilji, hitro zamenjajo službo. To se dogaja tudi v turizmu,” je pojasnila. Kot je dodala, bi se razmeram morali prilagoditi tudi delodajalci in zagotoviti boljše delovne pogoje. “Tisti, ki zagotavljajo dostojno plačo in dobre delovne pogoje, nimajo težav z iskanjem delavcev,” je poudarila.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!