Avstrijski kancler po srečanju s Putinom: To ni prijateljsko srečanje

Svet 11. Apr 202216:42 > 19:23 2 komentarja
Vladimir Putin in Karl Nehammer
Profimedia

Na obrobju Moskve sta se danes sešla ruski predsednik Vladimir Putin in avstrijski kancler Karl Nehammer, ki je po približno enournem pogovoru dejal, da je bil ta zelo neposreden, odkrit in oster. Glavno sporočilo kanclerja je bilo, da se mora vojna nemudoma končati, saj so v njej na obeh straneh samo poraženci.

“Moje najpomembnejše sporočilo ruskemu predsedniku je bilo, da se mora vojna nemudoma končati, saj so na obeh straneh samo poraženci,” je dejal avstrijski kancler Karl Nehammer in hkrati dodal, da sta z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom spregovorila tudi o hudih vojnih zločinih v Buči in drugih krajih v Ukrajini.

Pri tem pa je avstrijski kancler poudaril, da morajo vsi, ki so za zločine odgovorni, tudi odgovarjati. “Putinu sem nedvoumno povedal tudi, da bodo sankcije proti Rusiji ostale v veljavi in se še zaostrovale, vse dokler bodo v Ukrajini umirali civilisti,” je opozoril. “To ni prijateljsko srečanje,” je dejal Nehammer.

Kancler je obisk označil kot njegovo dolžnost pri iskanju miru. “Iz moje odgovornosti izhaja dolžnost, da ne pustimo nikogar na cedilu, da bi dosegli prekinitev sovražnosti ali vsaj humanitarni napredek za trpeče civilno prebivalstvo v Ukrajini,” je še dodal.

Avstrijski kancler je poudaril, da morajo vsi, ki so za zločine odgovorni, tudi odgovarjati. Vendar pa je opomnil, da Putin mednarodni skupnosti in mednarodnemu pravu ne zaupa, med pogovori pa naj bi vztrajal, da je za poboje v Buči odgovorna Ukrajina, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. “Putinu sem nedvoumno povedal tudi, da bodo sankcije proti Rusiji ostale v veljavi in se še zaostrovale, vse dokler bodo v Ukrajini umirali civilisti,” je opozoril.

Prav tako kancler ni optimističen glede končanja ruske ofenzive na vzhodu Ukrajine in opozarja, da se ruske sile pripravljajo na “brutalen in obsežen napad”. O tem namerava obvestiti tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Optimizem vidi le v tem, da se je Putin še vedno pripravljen pogajati, a le v okviru diplomatskih prizadevanj v Turčiji. “Istanbulski proces je trenutno edina možna oblika soočenja med Rusi in Ukrajinci,” je poudaril.

Nehammer je bil prvi voditelj katere od članic EU, ki je obiskal Moskvo od začetka vojne v Ukrajini. Pogovori so potekali v rezidenci ruskega predsednika v kraju Novo Ogarjovo na obrobju Moskve. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da ni predvidena objava posnetkov s srečanja, prav tako pa ruska stran ne bo posredovala informacij o pogovoru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje