Nekdaj tretji najbogatejši Zemljan zavrača obtožbe o manipulaciji z delnicami

Gospodarstvo 18. Jul 202315:50 0 komentarjev
Gautam Adani
PROFIMEDIA

Kljub resnim obtožbam manipulacije z delnicami in računovodskih goljufij indijski milijarder Gautam Adani trdi, da ni storil ničesar narobe. Na letni skupščini družbe Adani Enterprises je do nedavnega tretji najbogatejši Zemljan zatrdil, da vmesno poročilo borznih strokovnjakov ne kaže nobenih nepravilnosti v poslovanju. Adanijev imperij pa je kljub temu doživel finančni udarec.

Indijski milijarder Gautam Adani, ki se več mesecev sooča z obtožbami o goljufiji pri trgovanju z vrednostnimi papirji, še naprej ostro zavrača očitke in verjame, da bodo obtožbe ovržene. Je pa zaradi padca vrednosti delnic njegovega poslovnega sistema na lestvici najbogatejših Zemljanov zdrsnil s 3. na 24. mesto.

Konglomerat indijskega milijarderja Adanija že več mesecev pretresa poročilo ameriške družbe Hindenburg Research, ki ga je obtožilo “nesramne manipulacije z delnicami in računovodskih goljufij”. Na ta način naj bi se, kot navaja poročilo, delnice sedmih podjetij skupine Adani v manj kot treh letih v povprečju podražile za 819 odstotkov.

Zaradi obtožb, ki jih trenutno s pooblastilom indijskega vrhovnega sodišča preiskuje odbor strokovnjakov za vrednostne papirje in borzo, je v zadnjem obdobju strmoglavila vrednost delnic podjetij v koncernu, vključno z delnicami Adani Enterprises, krovnega podjetja konglomerata.

Adani je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij na letni skupščini družbe Adani Enterprises ponovil, da je nedolžen, obenem pa navedel, da vmesno poročilo omenjenega odbora iz maja kaže, da njegovi člani dokazov o nepravilnostih v poslovanju skupine niso našli. Tedaj je namreč odbor sodišče zaprosil za podaljšanje roka za predložitev poročila o končnih ugotovitvah, ki se po novem izteče sredi avgusta.

“Čeprav mora urad za vrednostne papirje in borzo (regulator indijskega trga vrednostnih papirjev) še predložiti svoje poročilo, ostajamo prepričani v svoje standarde korporativnega upravljanja,” je dejal Adani. Obtožbe o manipulacijah z delnicami je označil za namerno in zlonamerno blatenje ter poskus okoriščanja s padcem vrednosti delnic.

Kot je še izpostavil, so uspeli kljub krizi, v kateri so se znašli v zadnjih mesecih, od mednarodnih vlagateljev zbrati več milijard dolarjev, nobena bonitetna hiša v Indiji ali v tujini pa jim prav tako ni znižala nobene ocene, kar je po oceni Adanija najmočnejša potrditev vlagateljev v prakse upravljanja podjetja.

Adanijevo premoženje je po oceni revije Forbes vredno 51,9 milijarde dolarjev, kar ga uvršča na 24. mesto na lestvici najbogatejših ljudi na svetu.

Tik pred objavo Hindenburgovega poročila je bil kot najbogatejši Indijec uvrščen na tretje mesto, zdaj pa je med rojaki pred njim Mukesh Ambani, šef industrijskega konglomerata Reliance Industries, čigar premoženje je Forbes letos ocenil na 83,4 milijarde dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!