Nekdanja črnogorska vrhovna sodnica obtožena tihotapljenja in korupcije

Svet 17. Okt 202218:26 0 komentarjev
policija, črna gora
PROFIMEDIA

Posebno tožilstvo Črne gore je danes vložilo obtožnico proti nekdanji predsednici črnogorskega vrhovnega sodišča Vesni Medenica, med drugim zaradi suma sodelovanja v kriminalni organizaciji, tihotapljenja, korupcije, protizakonitega vpliva in zlorabe položaja. Če bo spoznana za krivo, ji grozi do pet let zapora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah državnega tožilca Vukasa Radonjića so obtožnice vložili tudi proti sinu nekdanje predsednice vrhovnega sodišča Milošu Medenici, ki naj bi vodil kriminalno organizacijo, še 14 osebam in enemu podjetju. Po poročanju črnogorske državne televizije Medenica in njen sin obtožbe zavračata.

Vesna Medenica je bila na čelu črnogorskega vrhovnega sodišča 13 let, konec leta 2020 je odstopila. Aprila so jo na podgoriškem letališču aretirali zaradi suma ustanovitve kriminalne organizacije in protizakonitega vpliva, ko je skušala zapustiti državo.

Črnogorsko ustavno sodišče je prejšnji teden zavrnilo pritožbo obrambe Medenice, tako da ostaja v preiskovalnem zaporu v Spužu blizu Podgorice.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je 65-letna Medenica prva visoka predstavnica črnogorskega pravosodja, ki je obtožena zlorabe položaja.

Evropska komisija je medtem v poročilu o napredku kandidatk za članstvo v EU prejšnji teden glede Črne gore izpostavila pomanjkanje napredka pri pregonu kriminalnih organizacij ter mrež za tihotapljenje cigaret kot eno od ovir na poti te države v EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!