Nekdanji funkcionar za BBC: “Severna Koreja se ni spremenila”

Svet 11. Okt 202111:04 > 11:27 1 komentar
Pjongjang
KCNA/REUTERS

Kim Kuk Song, vsaj tako ga je predstavil britanski BBC, je nekdanji visoki funkcionar Severne Koreje in eden od več kot 30.000 ljudi, ki so pobegnili iz države. Nekdanji vohun, ki je bil v svoji tridesetletni karieri blizu severnokorejskim voditeljem, je v redkem intervjuju za britansko radiotelevizijo spregovoril o trgovini z orožjem in drogami, ki so za Pjongjang pomemben vir dohodka.

Kim, nekdaj eden vodilnih severnokorejskih vohunov, je vohunsko službo v Severni Koreji opisal kot “oči, ušesa in možgane vrhovnega voditelja”. Vodja številnih pomembnih operacij in zaprisežen komunist je domovino zapustil leta 2014 v strahu za svoje življenje. Odločitev za beg je bila težka, je za BBC povedal visoki funkcionar, ki je užival toliko zaupanja, da je lahko svobodno potoval iz Severne Koreje.

V letih, preden je zapustil Severno Korejo, je po poslabšanju zdravja Kim Džong Ila položaj voditelja Severne Koreje prevzemal njegov sin in aktualni voditelj Kim Džong Un – to obdobje je po trditvah sogovornika BBC zaznamovalo dokazovanje mladega Kim Džong Una, tudi prek obračunavanja z vsemi, ki so predstavljali grožnjo, in maščevanji.

“V Severni Koreji je terorizem politično orodje, ki ščiti dostojanstvo Kim Džonga Ila in Kim Džong Una,” je po navedbah BBC povedal nekdanji vohun.

Kim Džong Un
KCNA/REUTERS

Nič brez vedenja vrhovnega voditelja

Po Kimovih besedah se v Severni Koreji nič ne zgodi brez odobritve vrhovnega voditelja – tudi ladja južnokorejske mornarice Čeonan, ki jo je leta 2010 zadel torpedo, po njegovem ni bila uničena brez vedenja severnokorejskega voditelja.

Nekdanji vodja vohunov je za BBC prav tako spregovoril o eni od uspešnih akcij severnokorejskih vohunov. Eden od njegovih podrejenih je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pet do šest let uspešno delal v uradu južnokorejskega predsednika in se nato vrnil v Severno Korejo. Številni sicer niso bili tako uspešni, v Južni Koreji so jih razkrinkali in obsodili. Poleg tradicionalnih vohunov ima Severna Koreja prav tako več tisoč izurjenih hekerjev.

Kim Džong Un
KCNA/REUTERS

Nezakonita prodaja drog in orožja

Kim je za BBC opisal tudi spopad nekdanjega severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila z veliko lakoto v Severni Koreji, ki je v devetdesetih letih po nekaterih ocenah zahtevala milijon življenj. Denar je v državno blagajno pritekal od nezakonite prodaje drog in orožja. Medtem ko je glavnina orožja iz Severne Koreje končala v Iranu, Združeni narodi Pjongjang obtožujejo tudi prodaje orožja v države, ki jih prežemajo državljanski konflikti – v Sirijo, Mjanmar, Libijo in Sudan.

Severna Koreja, ki še naprej razvija (jedrsko) orožje in je tarča sankcij mednarodne skupnosti, se ob težavah, ki jih povzroča obilno deževje, v zadnjem času spopada tudi s hudim pomanjkanjem hrane. Da se stanje v Severni Koreji ne spreminja, je bil za BBC prepričan Kim. “Več let je minilo, odkar sem prišel sem, a se Severna Koreja ni spremenila,” je komentiral stanje v državi, katere vladajoča Komunistična partija je včeraj obeležila 76. obletnico ustanovitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje