Nekdanji kancler Kurz na zagovoru zaradi odločitve glede oskrbe z ruskim plinom

Svet 28. Sep 202215:40 2 komentarja
Sebastian Kurz
Leonhard Foeger/REUTERS

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz je pred preiskovalnim odborom v avstrijskem parlamentu zagovarjal svoje odločitve glede oskrbe z ruskim plinom. Poudaril je, da je Avstrija že desetletja odvisna od ruske oskrbe in opozoril, da se z obtožbami sedaj skuša spreminjati zgodovino.

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz je poudaril, da je Avstrija že desetletja odvisna od ruske oskrbe s plinom, podaljšanje pogodb z energetskim podjetjem OMV, ki je v delni državni lasti, tudi v času, ko je bil kancler, pa se mu ne zdi alarmantno. V luči obtožb je posvaril pred spreminjanjem zgodovine in dodal, da ne pozna nikogar, ki bi lahko napovedal rusko invazijo na Ukrajino.

Poslanci so Kurza pozvali, naj med drugim ponovno pojasni okoliščine svojega političnega vzpona. Pri tem so se oprli predvsem na njegovo vlogo pri domnevnem podkupovanju v povezavi z objavljanjem vladi in Avstrijski ljudski stranki (ÖVP) naklonjenih člankov in anket v medijih skupine Österreich. Kurz je sicer vse obtožbe že večkrat zavrnil.

Nekdanji kancler, ki trenutno dela za ameriškega vlagatelja Petra Thiela, je bil med letoma 2017 in 2019 vodja koalicije ÖVP in avstrijskih svobodnjakov (FPÖ), ki je po aferi razpadla. Od leta 2020 do svojega odstopa oktobra 2021 pa je vodil vlado ÖVP in Zelenih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje