Nekdanji premier Berlusconi oproščen obtožb zaradi bunga bunga zabav

Svet 15. Feb 202313:50 1 komentar
Berlusconi
Bor Slana/BOBO

Italijansko sodišče je nekdanjega premierja Silvia Berlusconija oprostilo obtožb, da je podkupoval priče, da bi lagale v njegov prid. Gre za tako imenovani primer bunga bunga zabav.

Sodišče v Milanu je danes nekdanjega premierja Silvia Berlusconija v primeru t. i. bunga bunga zabav oprostilo obtožb, da je podkupoval priče, da bi lagale v njegov prid. Oproščenih je bilo tudi vseh ostalih 28 obtožencev v primeru, med njimi Maročanka Karima al Mahrough, bolj znana kot Ruby, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sojenje je bilo že tretje v aferi, v središču katere je bila Ruby, ki naj bi ji Berlusconi plačeval za spolne usluge, ko je bila še mladoletna. V preostalih dveh sojenjih, povezanih z domnevnim podkupovanjem je bil že oproščen – leta 2021 v Sieni, lani pa v Rimu.

Berlusconija je milansko tožilstvo bremenilo, da je podkupoval mlade ženske in druge, da so lažno pričali o njegovih domnevnih spolnih orgijah oziroma t. i. bunga bunga zabavah. Sam je ves čas trdil, da je šlo za elegantne večerje.

Tožilstvo je zahtevalo izrek šestletne zaporne kazni za Berlusconija in petletne zaporne kazni za Ruby. Prav tako so zaporne kazni zahtevali za nekdanjo senatorko Berlusconijeve stranke Naprej Italija Mario Rosario Rossi, novinarja Carla Rossella in več mladih žensk, zaradi domnevnega podkupovanja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

“Ni bilo nobene grenkobe ob izreku sodbe, to je naš pravosodni sistem. Delali smo z globokim prepričanjem in dokazi so nam dali prepričanje, ki ostaja, da je šlo za lažno pričanje in korupcijo,” je dejala pomočnica tožilca Tiziana Siciliano in dodala, da bodo počakali na obrazložitev sodbe, preden se odločijo, ali se bodo pritožili.

Odvetnik 86-letnega Berlusconija je ob današnji razsodbi izrazil veliko zadovoljstvo. S tem se “dokončno končuje dolg postopek, v katerem so tri različna sodišča prišla do enakega sklepa”, je dejal Federico Cecconi.

Tudi zunanji minister Antonio Tajani, sicer drugi mož v stranki Naprej Italija, je izrazil zadovoljstvo. Ob tem je sojenje označil za zaroto proti Berlusconiju. Stranka Naprej Italija pa je pozvala k takojšnji preiskavi domnevne uporabe italijanskega pravosodja kot političnega orožja.

“Zahtevamo takojšnjo uvrstitev predloga zakona o ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije o politični uporabi sodstva, da bi osvetlili 25 let sodnih bojev, ki se uporabljajo kot orožje v političnem boju,” je dejal poslanec Berlusconijeve stranke Alessandro Cattaneo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje