Nekdanji tajski premier obtožen zaradi razžalitve monarhije

Svet 18. Jun 202412:02 0 komentarjev
Nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra
Nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra je bil danes na sodišču v Bangkoku obtožen zaradi razžalitve monarhije pred skoraj desetimi leti, poročajo tuje tiskovne agencije. Po plačilu varščine so ga sicer nato izpustili, če bi bil spoznan za krivega, pa mu grozi do 15 let zapora.

“Državni tožilec je obtožil Thaksina Shinawatro, sodišče pa je zadevo sprejelo v obravnavo,” je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočilo generalno državno tožilstvo v tajski prestolnici.

Thaksin, ki vse obtožbe zanika, je bil nato izpuščen po plačilu varščine v višini 500.000 bahtov oz. nekaj manj kot 12.700 evrov. Ob tem mu je sodišče ukazalo, da brez dovoljenja ne sme zapuščati države. Naslednja obravnava v tej zadevi je načrtovana za 19. avgust.

Obtožbe o razžalitvi monarhije se nanašajo na Thaksinove izjave v intervjuju, ki ga je leta 2015 dal za južnokorejske medije. Na Tajskem, kjer je sicer trenutno na oblasti Thaksinova stranka Pheu Thai, veljajo strogi zakoni o razžalitvi in obrekovanju kralja, ki predvidevajo kazni do 15 let zapora.

Podporniki bivšega tajskega premierja Thaksina Shinawatre.
Podporniki bivšega tajskega premierja Thaksina Shinawatre. (Foto: PROFIMEDIA)

Ena najbolj kontroverznih osebnosti v sodobni tajski zgodovini

74-letnega Thaksina, ki je obogatel v telekomunikacijski industriji, so sredi februarja pogojno izpustili iz zapora, kjer je prestajal enoletno kazen zaradi podkupovanja in zlorabe oblasti. Sprva bi moral odsedeti osem let, vendar mu je kralj Maha Vajiralongkorn kazen znižal na eno leto. Zaradi domnevnih zdravstvenih težav je kazen prestajal v policijski bolnišnici.

#related-2

Thaksin je ena najvplivnejših in najbolj kontroverznih osebnosti v sodobni tajski zgodovini. Kot premier je bil leta 2006 strmoglavljen z vojaškim udarom, dve leti zatem pa je pobegnil iz države in nato 15 let preživel v tujini, da bi se izognil zaporni kazni zaradi obtožb o korupciji, zlorabi oblasti in žalitvah monarhije.

Nekdanji premier se je nato avgusta lani po dolgoletnem izgnanstvu vrnil na Tajsko – na isti dan, ko je novi premier Srettha Thavisin kot kandidat Thaksinove stranke Pheu Thai prevzel oblast skupaj z zavezništvom provojaških strank.

Zdelo se je, da gre za trenutek sprave med konservativno vojaško prorojalistično elito in naprednejšimi prodemokratničnimi strankami, med katerimi že dve desetletji poteka boj za prevlado v tajski politiki, toda navidezno premirje bi se – tudi zaradi morebitnih odločitev na sodišču – lahko hitro porušilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!