Nekdanji ukrajinski predsednik trdi, da so mu preprečili izstop iz države

Svet 28. Maj 202214:35 5 komentarjev
Petro Porošenko
PROFIMEDIA

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko je danes sporočil, da mu je bil onemogočen izstop iz Ukrajine. Pri tem je ukrajinsko vlado obtožil kršenja t. i. političnega premirja, ki je v veljavi od začetka vojne v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V večernem videonagovoru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da ruske sile krepijo ofenzivo na vzhodu Ukrajine in da so razmere v regijah Lugansk in Doneck izjemno težke.

Porošenko je bil namenjen v Litvo, kjer naj bi se kot član ukrajinske delegacije udeležil srečanja parlamentarne skupščine Nata, a so ga ustavili na meji, so danes sporočili iz urada bivšega ukrajinskega predsednika. Kot so dodali, je imel Porošenko vsa potrebna uradna dovoljenja, da zapusti državo. Porošenko bi se v Vilni predvidoma srečal tudi s tamkajšnjim predsednikom Gitanasom Nausedo in s skupino evroposlancev. Iz Litve naj bi nato potoval v nizozemski Rotterdam, kjer naj bi se udeležil kongresa Evropske ljudske stranke, so sporočili.

Porošenko, ki je Ukrajino vodil med letoma 2014 in 2019, je glavni politični tekmec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in eden najbogatejših Ukrajincev. Je poslanec v ukrajinskem parlamentu in vodja največje opozicijske stranke Evropska solidarnost. Od 24. februarja, ko je Rusija vdrla v Ukrajino, so se razprtije na ukrajinski politični sceni ustavile, saj se je večina političnih sil združila v obrambo države. Prepovedanih pa je bilo enajst strank, ki veljajo za proruske, poroča AFP.

56-letni Porošenko je decembra lani zapustil državo, a se je po mesecu dni vrnil v Kijev, kjer mu je zaradi obtožb veleizdaje grozil pripor. Vendar pa je sodišče v Kijevu zahtevo za pripor januarja zavrnilo. Porošenko se je od začetka ruske invazije Ukrajine 24. februarja redno pojavljal v mednarodnih medijih, kjer je komentiral dogajanje v Ukrajini, poroča AFP.

Oblasti preiskujejo več deset domnevnih kaznivih dejanj, v katera bi lahko bil vpleten Porošenko. Med drugim je obtožen, da je med letoma 2014 in 2015 pomagal separatističnima ljudskima republikama Doneck in Lugansk pri prodaji premoga Kijevu v vrednosti 54 milijonov dolarjev. Od začetka vojne v Ukrajini sicer moški, stari od 18 do 60 let, praviloma ne smejo oditi iz države, saj morajo biti na voljo za vpoklic v vojsko.

Vojna v Ukrajini
Alexander Ermochenko/REUTERS

Zelenski: Kijev bo storil vse za obrambo Donbasa

Ruska vojska je v Donbasu okrepila ofenzivo, zato naj bi ukrajinske sile začele razmišljati o strateškem umiku na nekaterih frontnih črtah v vzhodni regiji, da bi se izognile obkolitvi. Ukrajinska vojska brani državo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, Kijev pa bo storil vse za obrambo Donbasa, je zatrdil predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Razmere v Donbasu so zelo, zelo težke,” je dejal Zelenski. “Varujemo svojo državo in delamo vse, da bi okrepili obrambo regije,” je dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Če okupatorji mislijo, da bosta Liman in Severodoneck njihova, se motijo. Donbas bo ukrajinski,” je zatrdil. Ruska vojska pa je nato danes potrdila, da je zavzela strateško mesto Liman na vzhodu Ukrajine, ki leži na poti do mest Slovjansk in Kramatorsk, ki sta še vedno pod nadzorom Kijeva. Rusija izvaja tudi silovite raketne napade na mesti Bahmut in Soledar v regiji Doneck, je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje