Nekdanji vojak z amputiranima nogama osvojil vrh sveta: “Samo nebo je meja”

Navdih 21. Maj 202319:43 0 komentarjev
Hari Budha Magar
Hari Budha Magar /INSTAGRAM

Nepalec je postal prvi človek, ki je z amputiranima nogama osvojil najvišji vrh sveta. "Vse je mogoče, samo nebo je meja," je povedal 43-letnik, preden se je odpravil proti vrhu Mount Everesta.

43-letni nekdanji vojak Hari Budha Magar se je pred kratkim povzpel na najvišji vrh sveta in s tem postal prvi človek, ki je z obema nad kolenom amputiranima nogama preplezal Mount Everest.

Budha Magarju je to uspelo s pomočjo posebnih protez, na poti pa ga je spremljalo še pet alpinistov. “To je svetovni rekord,” je za agencijo Reuters povedal Bigjan Koirala iz nepalskega turističnega urada.

43-letnik je nogi izgubil med misijo Afganistanu, ko je stopil na mino.

“Dokler lahko prilagodiš svoje življenje času in situaciji, je vse mogoče, ni meja, samo nebo je meja,” je Magar povedal agenciji AFP aprila lani, preden se je odpravil v tabor pod Everestom.

Kot je zapisal na Instagramu, je bil vzpon zelo zahteven. “Bilo je težje, kot sem si predstavljal. Morali smo nadaljevati, pa čeprav je včasih zelo bolelo. Če sem se jaz lahko povzpel na vrh sveta, lahko vsak – kljub invalidnosti – doseže svoje sanje. S pravo miselnostjo je vse mogoče,” je med drugim zapisal 43-letni Nepalec.

Kot njegove besede povzema Reuters, je zaradi gibalnih omejitev veliko trpel, zato noče, da bi tudi drugi bili deležni take obravnave v družbi. “Upam, da bo moj uspeh pomagal ljudem spremeniti mnenje o invalidih,” je povedal in dodal, da bi obenem rad spodbudil vse ljudi k plezanju.

Hari Budha Magar Hari Budha Magar
Hari Budha Magar /INSTAGRAM
Hari Budha Magar Hari Budha Magar
Hari Budha Magar /INSTAGRAM
Hari Budha Magar Hari Budha Magar
Hari Budha Magar /INSTAGRAM

Izjemen podvig mu je uspel po poti Southeast Ridge route, ki je med najbolj priljubljenimi še danes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_4

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!