Nekoč veličastna jahta Sadama Huseina le še prostor za piknike ribičev (VIDEO)

Ena od treh jaht, ki so pripadale nekdanjemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu, je dve desetletji po tem, ko so ZDA končale Huseinovo strogo diktaturo, postala prostor za druženje. 

Jahta al-Mansur, ki prevrnjena in napol potopljena leži na reki Šat El Arab v mestu Basra, je dolga 121 metrov, sprejela je lahko do 200 ljudi, imela pa je tudi pristajališče za helikopter.

Nekoč je bila za Iračane simbol premoženja in moči nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, danes pa je le še zanimiva destinacija za turiste, za ribiče pa celo priljubljen prostor za piknik. Nanjo se namreč včasih povzpnejo lokalni ribiči in si na njeni palubi privoščijo skodelico čaja.

“Ko je bila v lasti nekdanjega predsednika, ji nihče ni smel niti priti blizu,” je za Reuters povedal ribič Husein Sabahi, ki svoj dolg dan na reki Šat al Arab pogosto zaključi tako, da na al-Mansurju spije svoj čaj.

Jahta Sadama Huseina
Mohammed Aty/REUTERS

Na jahto, ki so jo zgradili v 80. letih, se Sadam sam nikoli ni vkrcal. Svoje sidrišče v Umm Qasru je jahta zapustila nekaj tednov po začetku ameriške invazije na Irak 20. marca 2003. Tedaj je po Sadamovih ukazih odplula v varnejšo Basro.

Toda jahta je hitro postala tarča ameriških sil. Te so jo v vodah Šat al Araba potopile, nato pa je leta počasi propadala. V nemirih, ki so sledili invaziji, so jahto oropali vse opreme in dragocenosti, od lestencev in pohištva do delov njene kovinske strukture.

Čeprav nekateri Iračani menijo, da bi morali razbitino ohraniti, še nobena iraška vlada ni namenila sredstev za njeno obnovo. “Ta jahta je kot dragoceni dragulj, kot redka umetnina. Žalostni smo, da izgleda tako,” pa je za Reuters povedal pomorski kapitan na iraškem ministrstvu za promet Zahi Moussa.

Še eno od Sadamovih jaht so v Basri spremenili v hotel.

Ameriški uradniki so leta 2003 ocenili, da so Sadam in njegovi družinski člani na nepošten ali protipravni način pridobili več kot 40 milijard dolarjev (37,2 milijarde evrov) premoženja.

Jahta Sadama Huseina
Mohammed Aty/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.